Brnabić: Srbija pobednik u četvrtoj industrijskoj revoluciji 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije govorila je u Berlinu na privrednom forumu o tome kako da mala zemlja poput Srbije bude pobednik u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Sa čelnim ljudima privredne komore razgovarala je o mogućim novim investicijama, a večeras prisustvuje večeri koju priređuje Angela Merkel.

Na podijumu evropski šampion – Island, gde 98 odsto stanovništva koristi internet. Estonija je šampion u drugoj kategoriji – 99 odsto usluga javnih službi dostupno je preko interneta, koji je, kažu, u toj zemlji najslobodniji.

„Na sednicama Vlade ne koristimo papir. Kao premijer digitalizujem desetine dokumenata svakog dana svojom digitalnom ličnom kartom na svom telefonu. Imamo zakon po kojem Vladina tela ne mogu da traže od građana podatke koje neka od državnih službi već ima“, rekao je estonski premijer Jiri Ratas.

Njegova koleginica sa Islanda Katrin Jakobsdotir ističe da u njenoj zemlji 86 odsto odraslih ima pametne telefone, što ih čini svetskim rekorderima.

„Ovo je uglavnom zbog društvenih mreža, na Fejsbuku je 93 odsto ljudi. A kada odu na mreže, najviše ih zanimaju hrana i recepti“, ističe Katrin Jakobsdotir.

Srbija možda nije zemlja revolucije, ali jeste digitalne evolucije.

„Uveli smo računarstvo i informatiku kao obavezan predmet u osnovnim školama. Uvodimo i digitalne udžbenike kako bi obrazovanje bilo zabavnije, fleksibilnije, a znanje lakše usvojeno i kako bismo spremili decu za poslove budućnosti – kako bi mala zemlja poput Srbije bila pobednik u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Trenutno ulažemo napore da sve podatke s papira prenesemo u elektronske baze“, objasnila je Ana Brnabić.

Evropsko IT tržište godišnje vredi 660 milijardi evra. Buduća ekonomija će biti zasnovana na znanju i internetu.

„Nemački investitori u Srbiji žele da se prošire u 2019.“

Nova znanja i tehnologije dolaze i sa kompanijama. U Srbiji posluje više od 400 nemačkih preduzeća i zapošljavaju 52.000 radnika.

„Vidimo dosta potencijala koji možemo da realizujemo, posebno kada je reč o ulaganju i stvaranju radnih mesta u oblasti istraživanja i razvoja. Kao zemlji sa starijom populacijom, potrebna nam je pomoć gde god je moguće, a to je na kraju dobro i za vašu zemlju“, ukazao je Martin Vansleben, predsednik UO Saveznog udruženja nemačkih privrednih komora.

Ponovo je otvoreno pitanje dolaska nemačkog „Tenisa“. Brnabićeva kaže da o tome danas nije bilo reči.

„Oni bi bili važan investitor u Srbiji, i jedan su od investitora sa kojima mi razgovaramo. imamo u ovom trenutku najave nekih postojećih nemačkih investitora u Srbiji koji žele da se proširuju u 2019. i u ovom trenutku se na to fokusiramo“, rekla je premijerka i dodala da ne može da precizira koji su investitori u pitanju.

Neretko poslovima vrata otvara ili zatvara politika. O tome će biti reči na večeri koju priređuje kancelarka Angela Merkel.

„Sigurno ćemo razgovarati i o Kosovu i Metohiji, pitanju u kojem se razlikuje šta mi mislimo da bi moglo da bude rešenje za dugoročnu normalizaciju odnosa, od toga šta Nemačka misli. Nemačka je uvek bila konstruktivan partner“, rekla je Brnabićeva.

Mediji u Nemačkoj uveliko odmeravaju njenu snagy nakon rezultata poslednjih izbora, a posle najave povlačenja 2021. već pišu i o postmerkel-eri.

Osluškuje i sama EU. Svakako ne ceo, ali makar deo njenog odgovora možda se bude čuo večeras.

Angela Merkel održaće govor na večeri koju priređuje za učesnike foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari