Brnabić: U 2021. veliki izazovi i još ambiciozniji planovi 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/MO)

Premijerka Ana Brnabić danas je rekla da u 2021. godini Vladu Srbije čekaju veliki izazovi ali i još ambiciozniji planovi u sprovođenju reformi i stvaranju uslova za rast privrede i bolji život građana.

„Očekujem da će Srbija na kraju ove godine biti još uspešnija zemlja koja je u 2020. godini, obeleženoj pandemijom, imala najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi“, rekla je Brnabić na predstavljanju nove, 13. „Sive knjige“ Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kojoj su preporuke za bolje uslove uslove poslovanja u Srbiji.

Ukazala je da dobri ekonomski rezulatati u privredi, kao i vakcinaciji i zaštiti zdravlja građana, ne bi bili postignuti da nisu preduzete pravovremene mere pomoći privedi i građanima, kao i digitalizacija ukupnog sistema.

„U narednom periodu prioritet će biti digitalizacija kompletnog zdravstvenog sistem koji je će biti važan i osetljiv u budućnosti. Radimo na uspostavljanju elektronskog zdravstvenog kartona, e-uputu i e-bolovanju, i to treba da bude sprovedeno u naredna dva meseca“, kazala je Brnabić.

Važne mere koje doprinose boljim uslovima poslovanja su, kako je dodala, proširenje obuhvata prijavljivanja sezonskih radnika, u turizmu i građevinarstvu, zatim uvođenje socijalnih karata, usvajanje zakona o nestandaradnim radnim odnosima, kako bi bio reglisan rad preko interneta.

„Nastavljamo i borbu protiv sive ekonomije, uvođenjem onlajn fiskalizacija, digitalnih menice“, istakla je premijerka i dodala da će istovremreno sa važnim reforma biti nastavljena izgradnja putne i železničke infrastrukture.

Ona nije govorila o smanjenju poreskih opterećenja zarada, što je jedna od najvažnijih preporuka NALED-a.

NALED je u novoj „Sivoj knjizi“ dao 13 novih predloga za otklanjanje administrativnih prepreka poslovanju i ponovio 87 nerealizovanih predloga iz prethodne godine koji su dorađeni.

Najviše preporuka je za Ministarstvo finansija (28), zatim za ministarstva privrede, zdravlja i poljoprivrede (po sedam), ministarstva pravde i zaštite životne sredine (po šest) i za Narodnu banku Srbije (četiri), dok je petina preporuka u zajedničkoj nadležnosti više institucija.

Dato je 15 preporuka kojima se ukazuje na administrativne prepreke čije je rešavanje od velike važnosti za prevazilaženje izazova sa kojim se sureću privreda i građani u situaciji pandemije.

Ti predlozi usmereni su, pre svega, na digitalizaciju i unapređenje efikasnosti zdravstvenog sistema, digitalizaciju procedura i dalji razvoj eUprave, uređenje fleksibilnih oblika radnog angažovanja i rada od kuće, smanjenje poreskog i parafiskalnog opterećenja privrede.

Među deset prioritetnih preporuka su one usmerene na modernizaciju rada državne uprave, povećanje transparentnosti, unaprednje sistema fiskalizacije i smanjenje troškova poreskih obveznika (registar neporeskih nameta, eAgrar – registar poljoprivrednih gazdinstava i podsticaja, i elektronski zdravstveni karton, bezgotovinsko plaćanje taksi i naknada, objedinjeno uverenje o plaćenim porezima, i modernizacija deviznog poslovanja).

Predloženo je i smanjenje opterećenja rada kao i unapređenje sistema za prečišćavanja otpadnih voda, zatim ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza zaposlenih i smanjenje PDV-a za repromaterijal za proizvodnju lekova.

Takođe su predlozi NALED-a da se preciznije uredi poslovanje van radnih prostorija poslodavaca, ubrazanje i pojednostavljivanje postupka ozakonjenja objekata, uvođenje funkcionalnog „Zelenog fonda“, uvođenje obaveze izdavanja lične karte sa čipom i ugradnje kvalifikovanog elektronskog potpisa, ukidanje PDV-a na donacije hrane, kao i izjednačavanje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnike.

Ukazano je i da treba ukinuti naknadu za konverziju zemljišta, omogućiti izdavanje objedinjenog uverenja o plaćenim porezima, i ukinuti suvišnu birokratiju u deviznom poslovanju.

U proteklih 12 izdanja „Sive knjige“ NALED je dao 268 preporuka za unapređenje poslovnog okruženja. Od tog broja su u potpunosti rešene 72 preporuke (27 odsto), a delimično 59 (22 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari