Brodnjak: Banka će zadržati ime i zvaće se NLB Komercijalna 1Foto: Beta/STA/Jure Makovec

NLB banka će zadržati brend Komercijalne banke i banka će se nakon integracije zvati NLB Komercijalna banka. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB grupe u obraćanju novinarima na Kopaonik biznis forumu rekao je da treba sačekati saglasnosti regulatora na svim tržištima na kojima posluje, kao i Evropske centralne banke i da će to trajati šest do devet meseci, te da pre toga oni ne mogu da uđu u Komercijalnu banku. 

Brodnjak je rekao i da je cena za Komercijalnu banku (387 miliona evra za državni paket akcija od 83,23 odsto, odnosno 77 odsto knjigovodstvene vrednosti) „reality check“ i da su po toj ceni ili čak i jeftinije prodavane najveće banke u Sloveniji. I sama NLB banka imala je IPO po ceni 0,7 knjigovodstvene vrednosti.

Na pitanje da li je očekivao veću konkurenciju za kupovinu Komercijalne, Brodnjak je istakao da u ovom regionu ulažu aktivno samo NLB i OTP grupa, te da posluju još dve italijanske, nekoliko austrijskih banaka. 

„Nema globalnih igrača, nema nemačkih, engleskih, američkih banaka. POsle izlaska Sosijete ženerala, ostale su male francuske banke u regionu“, ocenio je on.

Brodnjak je rekao da je sada na svim tržištima bivše SFRJ NLB banka među tri igrača sa tržištem preko 10 odsto, a najavio je i akvizicije u Albaniji i Hrvatskoj, ali u srednjem roku.

Što se tiče zaposlenih Koemrcijalne banke, Brodnjak je istakao da je trend u celpoj bankarskoj industriji digitalizacija, smanjenje broja poslovnica i smanjenje broja odlazaka u poslovnice.

„NLB je u poslednjih osam godina smanjila broj zaposlenih sa 4.200 na 2.600, a za pet godina će pasti na 2.100. U Sloveniji se smanjuje broj poseta poslovnicama za 11 odsto godišnje“, obajsnio je Brodnjak. Pored toga, prema rečima Brodnjaka NLB banka neće ići na otkup akcija od malih akcionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari