Broj prijavljenih za "Moju prvu platu" zasad mali, ali struka očekuje da će se povećati 1Građevinsci među najtaženijim zanimanjima, Foto: Miroslav Dragojević (Arhiva)

Za program „Moja prva plata“, kroz koji Vlada Srbije poslodavcima obezbeđuje subvencije za zapošljavanje studenata i đaka koji su završili školovanje, do sad se prijavilo 108 preduzeća a stručna javnost očekuje da će se taj broj povećati jer firmama nudi njima isplativo angažovanje jeftine radne snage.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar i premijerka Srbije Ana Brnabić je iznoseći podatak koliko se dosad preduzeća prijavilo za program pozvala i druga preduzeća da učestvuju u njemu. Nakon što istekne taj rok, pravo prijavljivanja za program steći će studenti i srednjoškolci koji su završili školovanje, i ono će se odvijati u periodu od 1. do 15. oktobra.

Za realizaciju programa „Prva plata“ država iz budžeta izdvaja dve milijarde dinara sa ciljem da se obezbedi prvi posao za 10.000 mladih ljudi ne starijih od 30 godina.

Iz budžeta će za plate onih koji su završili fakultete biti izdvojena suma od 24.000 dinara a za one sa završenom srednjom školom 20.000 dinara mesečno. Država će tu sumu uplaćivati u periodu od devet meseci koliko traje finansiranje tog projekta.

Sredstva će biti isplaćivana direktno mladima koji su uključeni u program, preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Broj lica koje poslodavac može zaposliti u okviru ovog programa je ograničen, pa tako ako ima više od 15 zaposlenih broj studenata i srednjoškolaca koji su završili školovanje ne može biti veći od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih u njegovoj firmi.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za Danas da očekuje da se do kraja predviđenog roka broj poslodavca zainteresovanih za prijem mladih pod ovim uslovima poveća.

– Mislim da će cifra firmi zainteresovanih za učešće u ovom programu biti na kraju veća nego što je to sada slučaj. Program je koristan kako za mlade tako i za poslodavce. Pogodnost za poslodavce je ta što ih država na bilo koji način ne uslovljava da oni izdvajaju sredstva za realizaciju programa već to mogu da učine samo ako žele. Poslodavci će dobiti novu radnu snagu iz redova mladih koji su svoje školovanje za određeni poziv završili. Mladi će pak dobiti šansu da dobiju prvi posao i da se kroz praktičan rad obuče za njegovo obavljanje – kaže Atanacković.

On dodaje da bi nadležni trebalo da osmisle dodatne načine kako adekvatno informisati poslodavce šta dobijaju učešćem u ovom programu kako bi se što veći broj njih odlučio na to.

– Za razliku od sličnih programa u ovome se poslodavcima ne nameću bilo kakve obaveze i zato je u potpunosti prihvatljiv. Samo je potrebno da država nađe način da dopre do što većeg broja poslodavaca za učešće u programu „Moja prva plata“ – navodi Atanacković.

Ekonomista Milan R. Kovačević pak za Danas kaže da je reč o populističkom programu koji mladim ljudima, pogotovo onima koji su završili fakultet, ne nudi puno a poslodavcima obezbeđuje prilično jeftinu radnu snagu i ne nameće bilo kakve obaveze u tom procesu.

– Sume koji država obezbeđuje za plate mladim ljudima koji dobijaju svoj prvi posao su veoma niske. Niže su od republičkog zagarantovanog minimalca u Srbiji. Sa druge strane, poslodavci nemaju obavezu da tim mladim ljudima koji će raditi za njih isplaćuju dodatnu zaradu, mimo onog dela koji obezbeđuje država, niti su dužni da posle devet meseci kada program istekne te svoje mlade zaposlenike zadrže na poslu. Niski iznosi zarada i nedostatak bilo kakvih garancija da će se na poslu ostati su potpuno degradirajući, naročito za one koji su završili fakultet. Na taj način se mladima šalje loša poruka da završeni fakultet ne predstavlja garanciju za dobro zaposlenje i zaradu. Drugim rečima ti niski iznosi zarada faktički će demotivisati mlade da se školuju – zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari