Čadež: Osniva se poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu 1Marko Čadež Foto: Nemanja Ilić (arhiva)

Predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež najavio je danas da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest nacionalnih komora i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savet zapadnobalkanske šestorke.

On će  pratiti napredak u otklanjanju prepreka za uspešnije privređivanje u regionu i o tome redovno informisati vlade, predlažući im mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Savet će, po rečima Čadeža, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz celog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapredjenju privredne saradnje, saopštila je Privredna komora Srbije čije je Čadež predsednik.

Kako je navedeno, informacije sa terena redovno će biti prosledjivane ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA.

„Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona“, poručio je Čadež, na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana posvećenog ekonomskoj saradnji, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta.

Dodao je da je jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspešnijem medjusobnom i poslovanju sa svetom u interesu poslovne zajednice, koja će napredak na tom polju meriti uspehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, kao što je na primer, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja.

Poslovna zajednica, kako je podsetio, nije zadovoljna brzinom kojom se ti procesi odvijaju i spremna je da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

Čadež je ukazao i na važnost političke podrške čvršćim regionalnim integracijama.

„Regionalna saradnja je medju prioritetima u agendama lidera regiona. To je dobro za region, za ekonomiju, ali i za same lidere, jer ostvarujući rezultate na nacionalnom nivou, ako njihova privreda dobro posluje i gradjani bolje žive, ponovo će biti izabrani“, rekao je Čadež.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu u funkciji privrednog oporavka i napretka istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz sveta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unapredjenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari