Čadež: Zaštitićemo naše izvoznike 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Povodom odluke Hrvatske da drastično uveća dažbine za fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća, Privredna komora Srbije, zajedno sa komorama Makedonije, BiH i Crne Gore obratiće se hrvatskim vlastima i Briselu, najavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Privredna komora Srbije, zajedno sa komorama Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore, priprema dokument koji će koliko sutra uputiti nadležnima u Zagrebu i Briselu i ukazati na po privredu štetnu odluku Ministarstva poljoprivrede Hrvatske da 22 puta poveća naknadu za uverenje fitosanitarne inspekcije pri izvozu voća i povrća iz trećih zemalja na hrvatsko tržište, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Po rečima Čadeža, reč je o klasičnoj necarinskoj barijeri koja će pogoditi izvoznike voća i povrća iz Srbije i regiona, ali i hrvatske uvoznike.

“Kao predstavnici privrede i kompanija ovih zemalja, želimo da stavimo do znanja šta ova mera znači, koliko to košta, i da to nije u skladu sa principima o kojima smo nedavno pričali i na Samitu u Trstu o potrebi otklanjanja necarinskih barijera, unapređenju saradnje, protoka robe i kapitala i stvaranju uslova za rast ekonomija“, objašnjava Čadež.

Bitno da zaštitimo naše firme, kaže Čadež, podsećajući da iz Srbije u Hrvatsku voće i povrće izvozi oko 160 kompanija iz Srbije i da drugu godinu zaredom beležimo rast izvoza ovih proizvoda. Prošle godine na hrvatsko tržište plasirali smo 57 odsto više voća i povrća nego prethodne i taj trend rasta se nastavlja.

Predsednik PKS je rekao da je već razgovarao sa predsednikom Hrvatske gospodarske komore, kako bi se pronašla adekvatna rešenja za novonastali problem koji bi bilo najbolje rešiti dogovorom bez dodatnih konfrontacija.

Srbija je u 2016. godini izvezla u Hrvatsku 116 miliona evra prehrambenih proizvoda od čega je 23 miliona evra vrednost izvoza voća i povrća.

Nove cene naknada za fitosanitarno uverenje su 22 puta više od dosadašnjih – umesto 90 kuna (12 evra) Hrvatska ih naplaćuje 2.000 kuna (270 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari