Čajetina: U opštinskoj kasi skoro 3,7 milijardi dinara 1Opština Čajetina/Foto: N.Kovačević

Budžet opštine Čajetina je uvećan za 738 miliona dinara, za koliko su povećani prihodi te lokalne samouprave. To je drugi rebalans u ovoj godini, nakon koga budžet iznosi čak 3.670.000.000 dinara.

To je i najveći budžet u istoriji te opštine i jedan od najvećih budžeta lokalnih samouprava u Srbiji po glavi stanovnika.

Arsen Đurić, predsednik SO Čajetina, rekao je da je najveći deo povećanih prihoda planiran za investicije i kapitalna ulaganja.

Za 150 miliona dinara, kazao je, uvećan je iznos za izgradnju puteva i ulica, deo je planiran za izgradnju solarne elektrane za sportsku halu na Zlatiboru, čime će se ostvariti značajne uštede, kao i za druge namene.

„Dodatna sredstva iskoristiće se i za izgradnju reciklažnog dvorišta i nabavku nove mehanizacije za KJP Zlatibor, izgradnju javne rasvete na celoj teritoriji opštine, izgradnju trim-staze i dečijeg igrališta na Zlatiboru, a deo za izradu projektne dokumentacije za, pre svega, izgradnju sportskog kompleksa na Zlatiboru i završetak objekta u kome su svlačionice kod stadiona Švajcarija“, kazao je Đurić.

Dodao je da je „siguran u to da će se budžet ostvariti u planiranom ili, možda, u većem iznosu“, jer su ulaganja, kako je istakao, „značajno veća, ako se u obzir uzmu kompenzacije“.

Po tom modelu, sredstavima investitora, objasnio je, a na osnovu odluke lokalne skupštine, urediće se građevinsko zemljište za tri značajna projekta. Jedan od njih je zamena dotrajalog magistralnog cevovoda od Ribničkog jezera do Zlatibora što će, rekao je, biti završeno do kraja ove godine.

Paralelno sa tim, lokalna samouprava će početi gradnju cevovoda Sušičko vrelo, koji će u narednoj godini omogućiti bezbedno i sigurno snabdevanje Zlatibora i cele Čajetine. Đurić je dodao da je počela gradnja i rezervoara od 2.000 kubnih metara na Zlatiboru, koji će takođe biti završen do kraja ove godine.

Na isti način, do kraja godine, proširiće se put od Rudina do Alinog Potoka, koji je trenutno u lošem stanju, pa će se lakše stizati do Sirogojna i vodopada Gostilju.

„Rekonstruisaće se i nekoliko ulica na Zlatiboru, poput Ulice sportova, od hotela Olimp do Studentskog odmarališta, Prote Simića i ulice od hotela Tornik do pasarele i druge, kao i veliki broj puteva u seoskim mesnim zajednicama“, objasnio je Đurić i naveo da je u planu i izgradnja trotoara od centra Čajetine do naselja Šipovik.

Prvobitni budžet Čajetine, koji se najvećim delom puni od prodaje parcela na Zlatiboru, čija cena poslednjih godina vrtoglavo raste, ali i naknada za uređenje građevinskog zemljišta, bio je planiran u iznosu od 2,3 milijarde.

Prvim rebalansom, usvojenim krajem aprila, a nakon uplate od 120 miliona dinara iz državnog budžeta, kao i uvećanih drugih prihoda, budžet je uvećan za 616 miliona dinara.

Uplata iz državnog budžeta je usledila nakon posete Zlatiboru Aleksandra Vučića koji je, u januaru, prisustvovao puštanju u rad zlatiborske panoramske žičare, što se tumači i kao političko pomirenje vrha republičke vlasti iz redova naprednjaka i opozicione Čajetine, u kojoj je na vlasti Zdrava Srbija, čiji lider je predsednik opštine Milan Stamatović.

Posle najnovijeg rebalansa, čajetinski budžet je dostigao iznos od skoro 3,7 milijardi dinara.

Osim uvećanih iznosa za važne projekte, povećane su i mesečne naknade za odbornike i članove Opštinskog veća i oni će, prema najnovijoj odluci lokalne skupštine, umesto po 15.000, dobijati po 25.000 dinara.

Novi sportski kompleks na Zlatiboru

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, objasnio je da bi gradnja novog sportskog kompleksa na Zlatiboru, koji će se prostirati od hotela Tornik do podnožja Tornika, mogla da počne naredne godine.

„To neće biti zahtevni i višespratni objekti i ceo kompleks moći ćemo brzo da stavimo u funkciju. Za taj projekat Vlada Srbije je obezbedila osam miliona evra, a učešće opštine je u troškovima komunalnog opremanja te parcele.

Procena je da bi trebalo još oko pet miliona evra da se taj projekat završi“, kazao je za Danas Samatović i naveo da će kompleks imati petnaest otvorenih sportskih terena, čime će Zlatibor moći da odgovori domaćim i inostranim klubovima za njihove pripreme za takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari