Cena izgradnje kovid bolnica i dalje predstavlja misteriju 1Foto: Fonet/ Marija Djokovic

U najtežem trenutku, kada se danima registruje veliki broj novozaraženih pacijenata i skoro 800 pacijenata dnevno prima na bolničko lečenje, počinje da radi nova bolnica u Batajnici.

Potreban je čovek za vizijom, kakav jeste Aleksandar Vučić da, u julu i avgustu kada je sve delovalo mirno i da smo naučili sve o koroni, kaže da se moraju izgraditi dve bolnice i da uložimo 80 miliona evra u bolnice i opremu – rekla je premijerka Ana Brnabić na svečanom otvaranju nove kovid bolnice u Batajnici.

Bolnica izgrađena za svega četiri meseca, smeštena je na 18.000 kvadrata, raspolaže sa 930 ležajeva od čega je 250 za intenzivnu negu najtežih slučajeva a preostalih 680 namenjeno je srednjeteškim stanjima pacijenata.

Kolika je cena izgradnje te i nešto manjeg objekta u Kruševcu koji će se otvoriti pred kraj ovog meseca, još uvek nije jasno.

Naime, nakon što je Danas objavio računicu izvedenu iz javno objavljenih podataka, da kvadrat u Batajnici košta oko 2.000 evra a u Kruševcu 1.200, neuporedivo manje ali i dalje skupo za samo građevinske radove, na svom instagram profilu budućnostsrbijeav oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i uz fotografije na kojima se vidi hronološki red kako je bolnica građena najavio da će „na sve neistine oko cene kvadrata bolnica odgovoriti činjenicama u emisiji na RTS 1“.

On je u četvrtak uveče zaista govorio o tome i tvrdio da je cena kvadrata u Batajnici 1.170 evra a ne 2.000. Objašnjavajući razliku u ceni između dva objekta iste namene, rekao je da se oni grade preko državnih organa, i da je reč o razlici između dohodovnih i budžetskih institucija.

„Razlika je između šest i tri odsto provizije, ovde je najniža, od tri odsto, pa je cena 1.170 evra po kvadratu“.

Moguće da je predsednik napravio lapsus, odnosno da je kruševačka bolnica rađena uz nižu proviziju, pa je zato jeftinija.

Ali, i dalje se nešto tu ne uklapa.

Ili predsednik ne zna račun, ili su ranije izjave o broju kvadrata tih objekata i iznosima koji se za tu gradnju izdvajaju iz budžeta bile netačne. I to mnogo.

Cena izgradnje kovid bolnica i dalje predstavlja misteriju 2

Podsetimo, 1. avgusta, prilikom polaganja kamena temeljca za bolnicu u Batajnici, Vučić je izjavio da će „samo za izgradnju biti utrošeno 27 do 28 miliona evra“ a da objekat ima 18.000 kvadrata.

Da je ostalo na tome, kvadrat bi koštao između 1.500 i 1.555 evra za kvadrat. Međutim, tačno dva meseca kasnije, 1. oktobra, predsednik je obilazeći gradilište tvrdio da je „država mogla da izdvoji četiri milijarde dinara za bolnicu u Beogradu i oko dve milijarde za onu u Kruševcu“.

Po novim premisama, to je oko 34,2 miliona evra ili 1.899,33 evra za kvadrat u Batajnici dok je u kruševačkoj, za koju je premijerka rekla da će koštati 1,7 milijardi dinara, odnosno 14,5 miliona evra, cena 1.162,39 evra za kvadrat.

Kasnije je predsednik izjavljivao da će gradnja u Batajnici koštati više od četiri milijarde evra, pa se iznos po kvadratu približio ka 2.000.

Samo za gradnju, tako je rečeno. Kako se došlo do cene 1.170, nije nam objašnjeno uprkos najave.

Ako je Vučićeva matematika tačna, onda ili bolnica u Batajnici ima 29.230 kvadrata, ili je koštala 21,06 miliona evra pa fali objašnjenje u šta je iz budžeta potrošen preostali iznos do obezbeđene četiri milijarde dinara. Fali čitava milijarda i po ili 13 miliona evra.

Ali nije sporna samo cena kvadrata. I ukupna investicija trpela je u ova četiri meseca promene.

Najpre je predsednik 1. oktobra izjavio da će uz opremu koja košta dve milijarde dinara, izgradnja i opremanje dve bolnice iznositi 70 miliona evra. Premijerka je juče na otvaranju podigla ulog – sve košta 80 miliona evra.

Zar od baka i deka?

– Kad neko pomisli da bi se neko ugrađivao u bolnicu, pitam se uvek šta može da bude u njegovoj glavi, razmislite i sami šta može da bude u njegovoj glavi, osim ideje da i on sam to isto uradi. Kao neko ko se se bori za svoju zemlju, ko se bori pre svega za naše starije ljude, uprkos tome što umiru i mladi ljudi… Najveći broj ljudi koji umire su bake i deke, da pomislite da neko krade na tome, pa mora da polazite od samih sebe, nemoguće je da polazite od nekoga kome to nikada ne bi palo na pamet…, rekao je Vučić. Isti čovek koji je 2014. smanjio bakama i dekama penzije kako bi konsolidovao državnu kasu.

Bez odgovora

Od Ministarstva odbrane, koje je bilo koordinator izgradnje dve bolnice, nismo juče dobili odgovor kolika je tačno kvadratura objekta prema građevinskoj dozvoli, kolika je vrednost građevinskih radova a kolika opreme bolnice u batajnici. Na telefone u PR službi niko se nije javljao kao ni na redakciji poznate mobilne telefone službenika zaduženih za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari