Centari za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite uskoro u Sistemu izvršenja budžeta Srbije 1Foto: Ministarstvo za rad

U Sistem izvršenja budžeta Republike Srbije (ISIB) biće uključeno 209 ustanova socijalne zaštite – odnosno indirektnih korisnika budžeta, saopštilo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je danas na radno-edukativnom sastanku sa rukovodiocima ustanova socijalne zaštite, na kome je objašnjeno da će ubuduće Ministarstvo u potpunosti kontrolisati budžete ovih ustanova izjavio da to znaći da neće moći da troše novac kao do sada i raspolažu sa njim preko svojih filijala, već će Ministarstvo u potpunosti kontrolisati trošenja, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i racionalno trošio novac u skladu sa potrebama.

Đorđević je rekao da je ovaj prelazak od velikog značaja za sistem finansijskog upravljanja i kontrole u oblasti socijalne zaštite i posebno naglasio da će se odgovornim odnosom prema novcu poreskih obveznika i namenskim trošenjem novca obezbediti da se kroz preciznu kontrolu svakog utrošenog dinara omogući da ta sredstva budu i veća u narednom periodu, ali i da građani vide da se novac troši transparentno.

Ukidaju se podračuni, a sva plaćanja će se vršiti preko sistema. Neutrošena sredstva na kraju godine, sa podračuna za sopstvene prihode i podračuna za namenska sredstva, biće prebačena na odgovarajuće evidencione račune u okviru ISIB-a, a ta sredstva će ustanove moći da troše u narednoj godini. Neutrošena sredstva na kraju godine sa podračuna za redovno poslovanje, biće prebačena u budžet Republike Srbije“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, od 1. januara 2019. godine, centri i ustanove će se naći u sistemu Trezora, a od naredne nedelje počinju obuke u Upravi za trezor za svih 209 ustanova socijalne zaštite.

Insistiram na tome da namenski trošimo budžetska sredstva i to je jedan od razloga za prelazak na ISIB sistem, jer je taj način poslovanja mnogo bolji, korisniji i efektivniji“, istakao je Đorđević i dodao će se ovim prelaskom značajno unaprediti kvalitet izveštavanja o izvršenju budžeta, što je i predviđeno Memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici u okviru Stendbaj aranžmana odobrenog od strane MMF.

Na kraju sastanka, ministar je podsetio da je Ministarstvo krajem 2017. godine pokrenulo projekat „Osnaživanje centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije“ i naglasio da je ovo samo logičan sled i nastavak aktivnosti na razvoju sistema socijalne zaštite, koji će sa projektom uvođenja socijalnih karata obezbediti da se moderni mehanizmi implementacije programa socijalne zaštite ostvaruju na republičkom, ali i lokalnom nivou i time obezbedi dobrobit i za korisnike socijalne zaštite ali i za sve zaposlene u sistemu socijalne zaštite.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave za trezor Ministarstva finansija koji su prikazali šta se očekuje od svake ustanove socijalne zaštite u narednom periodu, državni sekretar Nenad Nerić, vd. pomoćnici ministra Suzana Mišić i prof. dr Saša Trandafilović sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari