Članovima 'Sloge' rukovodstvo kompanije uzimalo izjave, traže reakciju ministarstava 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su od dva ministarstva zatražili zaštitu jer kažu da predstavnici firme za proizvodnju električne i elektronske opreme za motorna vozila „Tisza Automotive“ d.o.o. Senta, pogon u Kikindi, vrše nezakonit pritisak na članstvo tog sindikata.

Kako navode, rukovodstvo te kompanije je , „pod izgovorom nedostavljanja akta o upisu u Registar sindikata u blagovremenom roku“, u svojim kancelarijama uzoimalo izjave od predstavnika „Sloge“ i sačinjavalo zapisnike koji „opasno zadiru u narušavanje ličnih, ljudskih, građanskih i radnih prava“.

„Sloga“ je zato pozvala ministarku za rad Dariju Kisić-Tepavčević da pošalje inspekciju u tu kompaniju, a ministarku za ljudska i manjinska prava Gordanu Čomić da javno upozori „da nikom nije dozvoljeno da krši prava zaposlenih, vrši otvoreni mobing i šikaniranje“.

Po zapisnicima koje je „Sloga“ prosledila medijima, zaposlenima se postavljaju pitanja o tome da li su članovi sindikata „Sloga“, koja im je funkcija u sindikatu, da li su bili na sednici na kojoj su izabrani, gde je to bilo „i u kojoj prostoriji“, koliko je bilo članova sindikata, ko je vodio zapisnik…

„Pitamo, sa kojim pravom to rade, za čije potrebe i po kojem osnovu i zakonu? Postavljanje ovakvih pitanja, bez namere da nekoga vređamo, slične su obrascima iz vremena nacionalsocijalizma s početka 20. veka, koje je u potpunosti uništilo evropski sindikalni pokret, a od radnika napravilo poslušne jedinke, koji rade, ratuju, ćute i stvaraju profit“, ocenjuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari