Donirana ambulantna kola parkirali, pa kupili druga 1Foto: Dejana Majstorović

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u septembru prošle godine oglasilo je javnu nabavku pet sanitetskih vozila snabdevenih vrhunskim aparatima za reanimaciju i hitno zbrinjavanje urgentnih stanja, a mesec i po dana kasnije sklopilo je i ugovor sa jedinim ponuđačem, konzorcijumom kragujevačkog Nikoma, koji zastupa Fijatov program i novosadskim MIT-om, distributerom medicinske opreme.

Ukupna vrednost posla je preko 29 miliona dinara ili 246.000 evra. Iz tog kontingenta, krajem marta isporučena su dva saniteta i to jedan zrenjaninskom, a drugi jagodinskom centru za socijalni rad.

Još veću nedoumicu kada je ova nabavka u pitanju, izaziva činjenica da se već sedam meseci na parkingu ispred Palate Srbija nalaze četiri saniteta. Reč je o donaciji koju je pre dve godine od Republike Koreje i Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) primio tadašnji ministar za rad i socijalnu politiku Aleksandar Vulin. On je dobijena vozila donirao domovima zdravlja u nekoliko gradova, ali ih je sadašnji ministar Đorđević od njih oduzeo i od tada su stacionirana ispred Palate. Zašto umesto kupovine pet novih ti saniteti nisu podeljeni već propadaju parkirani na otvorenom, nije jasno.

Za sada nema valjanog odgovora ni na pitanje zašto je to ministarstvo „zašlo“ u resor zdravlja, po kojoj se logici ono javlja kao naručilac pri kupovini novih saniteta i ko i kako u tom ministarstvu procenjuje kvalitet opreme koja je tražena i ugrađena u vozila.

Posebno, nema odgovora čemu služe saniteti u centrima za socijalni rad, koji niti su registrovani za pružanje medicinske pomoći niti imaju lekarske ekipe obučene za hitnu medicinsku pomoć, a da istovremeno ni većina zdravstvenih ustanova u zemlji nema dovoljno terenskih vozila da pokrije teritoriju za koju je odgovorna.

Primera radi, Zdravstvenom centru u Zrenjaninu početkom marta gradonačelnik Čedomir Janjić uručio je jedno opremljeno sanitetsko vozilo, a prema rečima rukovodilaca ustanove prilikom prijema donacije, do tada su na terenu koji osim grada obuhvata i 22 sela, imali tri lekarske ekipe i dva sigurna urgentna vozila, dok su druga dva prešla do sada veliku kilometražu, između 350 i 400 hiljada kilometara. Ubrzo potom, ministar Zoran Đorđević poklonio je Centru za socijalni rad u Zrenjaninu jedno vrhunski opremljeno sanitetsko vozilo, a kako je navedeno, ono će služiti za prevoz korisnika Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra, a biće na usluzi i stanarima Prihvatilišta za odrasle.

I jagodinski Centar za socijalni rad dobio je na upravljanje vozilo koje će, kako je tada objavljeno, pokrivati potrebe nešto manje od 200 ljudi – oko 150 korisnika Gerontoservisa i 40 osoba iz Dnevnog boravka. Istovremeno, služba Hitne medicinske pomoći u Jagodini, prema podacima sa sajta, za intervencije u gradu i čak 52 sela na raspolaganju ima jedno terensko vozilo. Oba grada su sa približno istim brojem stanovnika, od 74.000 do 76.000. Standard koji je utvrdio Institut za javno zdravlje Batut propisuje da je u mestima do 40.000 stanovnika na svakih 10.000 potreban jedan sanitet, dok u se većim sredinama, po jedno vozilo još dodaje na svakih 20.000 građana. Prema tim propisima, domovi zdravlja u ta dva grada trebalo bi da imaju najmanje po šest sanitetskih vozila.

Odgovor Ministarstva

Ministarstvo rada prošlog četvrtka pitali smo šta se desilo sa preostala tri vozila koja su bila planirana javnom nabavkom, ko tačno upravlja isporučenim sanitetima, da li postoji obučen kadar za opremu koja je u njima i šta je sa sanitetskim vozilima koja su po sličnom ključu 2016. dodeljena centrima u nekoliko gradova a sada stoje na parkingu u Beogradu.

Ministarstvo je juče odgovorilo sledećom rečenicom: „Sva sanitetska vozila koja su planirana tokom mandata ministra Zorana Đorđevića nabavljena su u skladu sa zakonom a informacije o tome dostupne su javnosti, u dokumentima o javnim nabavkama koji su objavljeni na sajtu Ministarstva. Sva vozila koja su dodeljena, dodeljena su u skladu sa zakonom na osnovu Zaključka Vlade koji je donet na predlog Ministarstva“.

Opet firma Nikom

Firma Nikom, jedini ponuđač za nabavku pet saniteta, pojavljuje se i kao verovatni isporučilac 110 vozila koje je, takođe javnom nabavkom objavljenom krajem februara ove godine, Ministarstvo za rad nameravalo da uzme na trogodišnji zakup po ceni od 216 miliona dinara u koje je uračunat i PDV ili oko 1,8 miliona evra. Nakon pisanja Danasa, Ministarstvo je odustalo od te javne nabavke, jer je „hitno i bez mogućnosti da se ranije predvidi“ iskrsla potreba da se sredstva preusmere za renoviranje dve ustanove. Uzgred, zahtevi za dodelu sredstava namenjenih rekonstrukciji, iz tih ustanova dostavljeni su još krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari