Država gradi za 670 evra po kvadratu, a prodaje za 500 1Foto FoNet MGSI

U naredne dve godine država će graditi 8.000 jeftinih stanova za vojnike i policajce, a do januara će početi izgradnja prvih 186 stanova u Vranju i 190 u Nišu, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović dodajući da će oni biti završeni u roku od 12 meseci od postavljanja kamena temeljca.

Inače, početak izgradnje prvih stanova je najavljivan još na proleće prošle godine, pa zatim u avgustu, pa u novembru, da bi sada dobili novi datum, kraj ovog meseca.

U specijalnom zakonu donesenom u maju prošle godine navodi se da je „cena izgradnje stana određena po metru kvadratnom stana i iznosi najviše 500 evra bez PDV. Kupoprodajnu cenu stana na svakoj pojedinačnoj lokaciji određuje investitor, odnosno prodavac stana u stambenoj zgradi za kolektivno stanovanje, a koja ne može biti određena u iznosu višem od iznosa propisanog u stavu 1. ovog člana (500 evra prim. nov.)“.

U obrazloženju zakona navodi se da će prvoj fazi realizacije biti izgrađeno 1.578 stanova, a vrednost je procenjena na 64,35 miliona evra. Ako imamo u vidu da je prosečan stan u Srbiji oko 60 kvadrata, to bi značilo da je cena izgradnje oko 96.000 kvadrata u prvoj fazi oko 670 evra. Ovo ne samo da odstupa od iznosa utvrđenog zakonom, već i od najava da će stanovi na jugu Srbije koštati 300 do 350 evra koje je u oktobru prošle godine dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nažalost, do zaključenja broja nismo dobili objašnjenje Ministarstva građevinarstva koliko će koštati izgradnja po kvadratu i kolika će biti prodajna cena. Ukoliko uzmemo maksimalnu zakonom dozvoljenu cenu izgradnje od 500 evra, za ovih oko 96.000 kvadrata bi bilo potrebno oko 48 miliona evra. U zakonu se navodi da iznos od 64.355.716 evra uključuju i troškove komunalnog opremanja lokacija odnosno izgradnju nedostajuće infrastrukture.

Goran Rodić iz Građevinske komore objašnjava da je proizvodna cena tipskih zgrada do četiri sprata, što znači da nema lifta i bez podzemnih garaža od 400 do 450 evra po kvadratu bruto površine (što uključuje hodnike i zajedničke prostorije).

„To su tipske zgrade gde je gradnja jeftinija. Kod stanogradnje najskuplja je lokacija, dok ovde zemljište daje država i to su lokacije za koje tržište nije zainteresovano. Inače u zavisnosti od lokacije bruto cena gradnje se kreće od 350 do 800, pa čak i 1.000 evra po kvadratu. U ovom slučaju rekao bih da će se cena gradnje kretati oko 400 do 450 evra po kvadratu bruto površine. Na to se dodaje oko 20 odsto da se dobije cena po kvadratu stana, što je oko 500 evra. Zarada će na tom poslu biti mala, građevinari će morati da se uklope, ali važno je da operativa radi, jer zemlju iz krize može izvući samo građevinarstvo koje sa sobom vuče veliki broj drugih industrija“, objašnjava Rodić.

On dodaje da je ovo koncept sličan kao u naselju Stepa Stepanović u Beogradu, gde je predviđena cena 700-750 evra po kvadratu, ali se onda ustanovilo da na terenu ima klizišta što je napravilo velike troškove.

Inače predviđeno je da zgrade sa jeftinim stanovima imaju po četiri sprata i bez podzemnih etaža, osim u Beogradu i Novom Sadu, gde će biti građene petospratnice i šestospratnice. Gradnja počinje u Nišu i Vranju jer su ovde već izdate građevinske dozvole i potpisan je ugovor sa izvođačima. Ministarka Mihajlović je najavila da će do kraja meseca i drugi gradovi završiti izradu tehničke dokumentacije. Stanovi za bezbednjake biće građeni i u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

Predsednik Vučić je jesenas rekao da na rešenje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.577 pripadnika vojske, 856 zaposlenih u BIA i 1.021 u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari