Država zbog cene nafte zarađuje preko plana 1Foto: Aleksandar Veljković

Hipotetički, Vlada Srbije ima mogućnost da smanji svoja zahvatanja u maloprodajnoj ceni goriva i na taj način pomogne vozačima i smanji visoke cene benzina, smatraju ne samo trgovci naftnim derivatima već i stručna javnost.

Ipak, neki od sagovornika Danasa poručuju da to nikako ne bi trebalo da bude jedino rešenje jer bi i trgovci gorivom i uopšte poslodavci sa svoje strane mogli da doprinesu da se ne dešavaju ekstremna poskupljenja benzina kao što je to sada slučaj.

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković ističe za Danas da Vlada može da smanji iznos budžetskih dažbina u ceni goriva, rastereti vozače a da sa druge strane ne ošteti priliv novca u državnu kasu.

– Matematika je po tom pitanju veoma jednostavna. Iznos PDV je 20 odsto od cene goriva. S obzirom da je cena goriva rasla od početka godine rastao je i iznos PDV-a. Što je maloprodajna cena goriva veća to je veći i PDV. Drugim rečima, država je inkasirala znatno više sredstava za budžet nego što je planirala te sada postoji mogućnost da se odrekne tog dela i obezbedi snižavanje cena na pumpama, a da sama ne pretrpi nikakvu štetu – objašnjava naš sagovornik.

S njegovim mišljenjem slaže se i LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali i dodaje da nije samo država ta koja bi trebalo da doprinese rešavanju problema već i trgovci derivatima.

– Poznato je da pumpadžije čim poskupi nafta podignu cene ali da to pod raznim izgovorima ne rade kada nafta padne. Tako da se hipotetički problem može rešiti smanjenjem akciza. Međutim, insistiram na tome da problem treba sagledati šire, što znači da trgovci gorivom treba prvo da „počiste u svom dvorištu“ – navodi Savić.

Na vodenicu onih koji od države očekuju da smanji akcize ide i podatak da iako cena goriva od početka godine u Srbiji raste, prodaja na pumpama nije opala. Iako u Udruženju naftnih kompanija Srbije nisu mogli da nam dostave aktuelne podatke jer će se ozbiljnom analizom pozabaviti „kada istekne prvih šest meseci godine“, Danas u dobro obaveštenim krugovima bliskim najvećim naftnim kompanijama na ovom prostoru saznaje da je i pored povećanja cene goriva prodaja na istom nivou kao pre poskupljenja.

U Ministarstvu finansija juče nisu odgovorili na Danasova pitanja o tome koliko je država planirala da naplati od akcize i PDV na gorivo ove godine i da li taj plan za sada prebacuju ili ne. Statistika pokazuje da se od 3. januara prosečna maloprodajna cena benzina povećala za 6,1 odsto (8,79 dinara po litru), a dizela za 7,5 odsto (11,3 dinara po litri). U poslednjih mesec dana benzin je poskupeo za 3,34 dinara po litru, a dizel za 5,21 dinar po litru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari