Državni budžet u marketinškom suficitu 1Foto: Aleksandar Veljković

S obzirom da se bliže izbori izvesno je da benefite od ostvarenog plusa u republičkom budžetu mogu da očekuju samo zaposleni u javnom sektoru, ali da istovremeno ne treba očekivati ulaganja u infrastrukturu niti u smanjenje poreza koji koče rad privrede, smatra stručna javnost u Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić je juče obelodanio da je u budžetu Srbije 440 miliona evra više nego što je planirano zbog čega je čestitao predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom. Sudeći po stavovima naših sagovornika male su šanse da višak sredstava u budžetu aktuelna vlast iskoristi za kapitalne investicije, poboljšanje infrastrukture ili kroz smanjenja parafiskalnih nameta privredi što bi moglo da uslovi bolje poslovne rezultate a samim tim veće plate i otvaranje novih radnih mesta) već će najverovatnije biti usmeren u najvećoj meri u povećanje zarada onima koji je dobijaju iz budžeta.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je osnovni razlog zbog čega je budžet u plusu način na koji je planiran.

– Drugim rečima budžet je bio isplaniran tako da zabeleži suficit pa su shodno tome precizno i pažljivo proračunati rashodi. S obzirom da je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će budžet biti u plusu teško da su nadležni u Vladi mogli da naprave bilo kakav drugačiji plan čiji bi rezultati bili suprotni od onog što je rekao predsednik Vučić – ističe naš sagovornik. On dodaje da situacija u kojoj je zabeležen toliki plus u budžetu i nije dobra vest kako na prvi pogled izgleda.

– Bilo bi znatno bolje da su budžetski prihod znatno manji a da su sredstva koja su pretekla utrošena na investicije od kojih bi privreda Srbije imala koristi ili u vraćanje zaduženja do kojih je u međuvremenu došlo. Bilo bi izuzetno dobro da se plus u budžetu iskoristi za smanjenje dažbina srpskoj privredi što bi automatski omogućilo njeno bolje poslovanje. Međutim preduslov da se to ostvari je da se istovremeno smanji procenat povećanja zarada u sektoru koji se finansira iz budžeta. Do toga gotovo sigurno neće doći tako da je nerealno očekivati smanjenje nameta poslodavcima ili investicije u privredu – smatra Kovačević.

Njegovo mišljenje deli i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji dodaje da aktuelni rezultat ostvaren kada je reč o budžetu Srbije i ne predstavlja izrazito veliki plus.

– Teško je iz ove pozicije prognozirati šta će Vlada Srbije odlučiti da radi sa viškom novca koji ima. Situacija je takva da viškovi mogu da budu usmereni na povećanje plata, investirani u određene infrastrukturne projekte kao i da postoji osnova za smanjenje parafiskalnih nameta države prema privrednicima. Postavlja se samo pitanje šta će biti prioritet za Vladu. S obzirom da se približavaju izbori najrealniji zaključak je da će gro novca iz plusa ostvarenog u budžetu biti usmeren na podizanje plata državnim činovnicima. Fokus će biti na tome a ne na investicijama i smanjenju parafiskalnih nameta. Inače, investicije u privredu i smanjenje poreza bi se definitivno pozitivno odrazilo na rast životnog standarda građana i njihove kupovne moći do čega bi došlo zbog boljih poslovnih rezultata privrede. Rasterećenja privrede raznih nameta se može odraziti i na veća primanja zaposlenih i potrebom za angažovanjem nove radne snage. Drugim rečima, plus u budžetu je samo prazno slovo na papiru ako od njega ne postoje realni benefiti za građane – navodi naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da je plus ostvaren u budžetu Srbije pozitivna stvar, da se poslodavci ne protive povećanju plata ali da i oni treba da osete neku korist od ostvarenog rezultata.

– Upravo su privrednici svojim angažmanom i zaslužni za ostvareni suficit u budžetu Srbije. Shodno tome, iako razumemo potrebu za povećanjem plata u javnom sektoru, koje će neumitno dovesti i do povećanja zarada u privatnim firmama, nemamo ništa protiv odvajanja viška sredstava za potencijalne strateške investicije, ipak smatramo da i privreda treba da bude rasterećena brojnih parafiskalnih nameta. Na taj način će domaći preduzetnici uspeti da odvoje sredstva za investicije a za Srbiju je od velikog značaja da pored stranih ulaganja svoje investicione projekte razvija i domaća privreda. Dakle suficit u budžetu treba iskoristiti u korist i zadovoljstvo kako zaposlenih tako i poslodavaca – zaključuje Atanacković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

25 reagovanja na “Državni budžet u marketinškom suficitu”

  1. Interesantno je kako se niko ne zapita – a kakav je to fiskalni rezultat bio planiran u dosadašnjem delu godine? Vrlo lako bi se onda videlo da je nemoguće da je ostvaren za 440 miliona evra bolji rezultat od plana. Naime, za celu ovu godinu planiran je deficit od oko 250 mln evra… Ispada da je onda u prvih 5-6 meseci neko planirao veci deficit nego za celu godinu, sto i nema previse smisla. Drugim recima, ova konstrukcija “bolke od plana” je obicna politicka manipulacija.

  2. Bilo bi dobro da neko kaže koliko je Zakonom o budžetu planiran rashod a koliko je ostvaren. Za 2018-u planiran rashod budžeta bio je 1.207 milijardi a ostvaren je sa 1.147 milijardi, dakle budžet je ostao dužan korisnicima, investicijama i td 60 milijardi. I tada smo čuli Vučićevu lažnu hvalu za suficit.

  3. Kao prvo, budžet je u suficitu zato što država ne izmiruje svoje obaveze prema građanima. Pitajte poljoprivrdenike koliko im država duguje. Drugo, svi ovi stručnjaci zagovaraju štednju države na teret pkata i penzija što je u suprotnosti stavovima više nobelovaca, koji tvrde da je to loše, već zagovaraju povećanje unutrašnje potrošnje kao pokretač privrede. Države koje tako radile u ekonomskoj krizi su najpre izašle iz nje.

    • Borise, postoji deo gradjana kojima se obaveze (ako se tako mogu nazvati), isplacuju bez dana zakasnjenja,a sa tim se hvale i predsednik i premijerka. Nagrade za osvojene medalje u sportu od 10 do 40.000 evra se isplacuju odmah. A sto se tice poljoprivrednika, oni su vec navikli da tih desetak hilj din cekaju i po godinu dve dana.

    • Pogledajte spiskove duznika u stecaju. Najveci duznik je Beobanka, koja je startovala sa oko 20 milijardi dinara, a sada je verovatno stigla do 40 milijardi dinara, razlika su kamate, odnosno budzetski prihodi. Slicno je i sa ostalim duznicima u stecaju. Formalno stacaj jos nije zavrsen (traje preko 17 godina), pa se ne otpisuje ni glavni dug ni kamata, a od imovine ce se tesko neto ozbiljnije naplatiti. Dakle, to su samo fiktivni prihodi, zato je budzet nelikvidan i kasni se sa isplatama korisnicima!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.