Prosečna zaduženost po stanovniku Srbije u prvih pet meseci ove godine povećana je za oko 19 odsto i iznosila je 31.455 dinara (380 evra), izjavio je juče generalni sekretar Uruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. On je na konferenciji za novinare ocenio da zaduženost građana Srbije nije velika u poređenju sa državama u okruženju navodeći da je prosečan dug građana Hrvatske oko 3.

Prosečna zaduženost po stanovniku Srbije u prvih pet meseci ove godine povećana je za oko 19 odsto i iznosila je 31.455 dinara (380 evra), izjavio je juče generalni sekretar Uruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. On je na konferenciji za novinare ocenio da zaduženost građana Srbije nije velika u poređenju sa državama u okruženju navodeći da je prosečan dug građana Hrvatske oko 3.000 evra, a da je prosečna plata oko 600 evra. Ukupno zaduženje firmi, preduzetnika i građana u Srbiji, u prvih pet meseci ove godine je, prema podacima Kreditnog biroa, povećano za 16 odsto, na oko 721,6 milijardi dinara.
– Oko 66 odsto duga, odnosno 466 milijardi dinara pripada firmama, dug građana je 236 milijardi dinara (32,6 odsto), a preduzetnici duguju oko 18,9 milijardi dinara, odnosno 2,6 odsto. Oko 4,4 odsto ukupnog duga, odnosno 31,8 milijardi dinara, nije otplaćeno na vreme. „Građani Srbije najviše uzimaju gotovinske kredite, čiji je ukupan iznos na kraju maja dostigao 115 milijardi dinara, uz mesečni rast od 15 odsto – istakao je Dugalić i dodao da je odobreno i 66 milijardi dinara stambenih kredita, što je osam odsto više nego u aprilu, dok pad beleže potrošački krediti, koji su za osam milijardi niži nego u aprilu.
On je podsetio da su u Kreditni biro učlanjene sve banke, lizing kompanije i državni fondovi u Srbiji, većina osiguravajućih kuća, Telekom Srbije, Telenor, novi mobilni operater Top net i Dajners klub, tako da su podaci Biroa sveobuhvatni i realno prikazuju zaduženost. Dugalić je naveo da su u toku i razgovori o uključivanju podataka Poreske uprave Srbije u izveštaje Kreditnog biroa. „Uključivanjem podataka Poreske uprave u Kreditnom birou će biti evidentirane sve uređene finansijske obaveze građana“, istakao je Dugalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari