Efektiva: Doneta prva presuda kojom se turistička agencija obavezuje da vrati novac putniku 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Organizacija potrošača Efektiva saopštila je danas da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo prvu presudu kojom se turistička agencija obavezuje da putniku vrati novac za putovanje koje je otkazano zbog pandemije korona virusa.

Kako su iz Efektive naveli, sud je ocenio da Uredba o zamenskim putovanjima, kojom je agencijama omogućeno da umesto novca putnicima ponude drugi aranžman koji bi mogao da bude iskorišćen iduće godine, ne može imati veću snagu od odredbi Zakona o zaštiti potrošača koje garantuju pravo na povraćaj uplaćenog iznosa.

„Sud potvrđuje da Uredba ne može umanjiti značaj odredbi Zakona o zaštiti potrošača, da ona nema obavezujući karakter u obligaciono pravnom odnosu putnika i agencije, te da nema mesta njenoj primeni bez saglasnosti volja obe strane“, navela je Efektiva u saopštenju povodom izrečene presude.

Prema navodima te organizacije, sud je ocenio da je u konkretnom slučaju došlo „do sticanja bez osnova“, jer tvrdnja da je agencija prebacila uplaćeni novac ino partneru nema uticaja na obligacioni odnos putnika i agencije, te saglasno Zakonu o zaštiti potrošača turistička agencija mora u celosti da vrati novac putniku.

U saopštenju se dodaje da pravo na ovakvu sudsku zaštitu u ovom trenutku imaju samo putnici koji nisu prihvatili zamensko putovanje, dok kako su iz Efektive istakli, oni koji jesu, moraju sačekati da i taj aranžman „eventualno propadne ili da istekne rok za povraćaj novca koji je predviđen Uredbom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari