Efektiva: Doneta prva pravosnažna presuda protiv turističke agencije zbog zadržavanja novca putnika usled otkazanog putovanja 1Foto: Shutterstock/ImYanis

Doneta je prva pravosnažna presuda protiv turističke agencije zbog zadržavanja novca putnika usled otkazanog putovanja i pogrešne primene Uredbe iz 2020, saopštilo je danas Udruženje potrošača Efektiva.

„Ministarstvo trgovine i turizma je 2020. godine, u nameri da zaštiti interes turističkih agencija, usled pandemije korona vorisa i otkazivanja plaćenih putovanja, donelo je “Uredbu o punudi zamenskog putovanja koje je otkazano usled bolesti COVID 19”, kojom je bio definisan način uređenja odnosa putnika i agencija, za prolongiranje korišćenja plaćenih aranžmana, kroz ponudu o zamnskim putovanjima“, naveli su oni.

Oni ukazuju da su još tada tvrdili da Uredba, kao niži pravni akt, nema snagu da derogira primenu Zakona o zaštiti potrošača.

Zbog toga putnici, koji ne žele zamensko putovanje, imaju pravo na povraćaj novca.

„Ova prva pravnosnažna presuda upravo potvrđuje da smo bili u pravu, štiteći interese putnika, primenom zakonskih propisa koji su bili na snazi“, naglasili su iz Efektive.

Presudom se, kako su objasnili, konstatuje da uredba nije mogla biti primenjena na ugovorni odnos putnika i agencije, te da je agencija bila u obavezi, da putniku koji je pravovremeno izjavio raskid ugovora, u skladu sa njegovim odredbama, vrati novac u celosti.

„Agencija Filip travel to nije htela da uradi, putnik je pokrenuo sudski postupak i isti je dobio. Agencija vraća novac uplaćen za aranžman, plus zateznu kamatu u iznosu od 50.000 dinara, plus sudski troškovi od 25.780 dinara“, naveli su oni.

Oni smatraju da je agenciju koštalo inaćenje sa putnikom.

„Da je tada većina putnika pokrenula ove sporove, država, a i agencije bi bile primorane da promene stav koji imaju prema putnicima, a koji je značio da agencija ima pravo da zadrži nečiji novac, da ima neograničenu moć ponašanja, a da putnik nema nikakva prava, što većina jeste prihvatila, prihvatanjem zamenskog putovanja“, zaključili su iz Efektive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari