Eko brana zaustavila tri tone pet otpada 1

 Prva pregradna brana za odbranu od ambalažnog otpada tokom prethodnog vikenda na reci Raškoj zaustavila je oko tri tone PET otpada koji je usled obilnih kiša dospeo u korito reke sa divljih deponija.

Količina zaustavljenog otpada potvrđuje da je mrežna brana projekat koji postavlja nove standarde u očuvanju reka, i da je sprečen ekološki problem većih razmera. Iako je iz korita tokom prethodnih dana već izvučeno preko pet kamiona ovog otpada, nove količine i dalje dolaze.

Pregradnu branu u mestu Batnjik na reci Raška postavila je kompanija Sekopak uz podršku partnera iz Apatinske pivare, kompanija Tetra Pak, Knjaz Miloš, Ball Pakovanje, CRH i opštine Raška. Uspešno realizovan pilot-projekat je potvrda partnerima da je važno da nastave u ovom pravcu, a ostalim kompanijama bi svakako trebalo da bude uzor kada je u pitanju zaštita životne sredine.

„Važno je reći da ove tri tone PET otpada, kao i 5,4 tone koje su zaustavljene branom tokom proteklih deset meseci, ne samo da neće dalje teći niz reku Rašku, već odlaze u proces reciklaže definisan projektom, naravno u dogovoru sa opštinom Raška“,  izjavila je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

Mrežna brana je postavljena na užem toku rečnog korita i izgrađena je od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika koji je 100 odsto ekološki, i samim tim ne narušava rečni ekosistem, floru i faunu. Upravo ovakvi projekti su u svetu već našli svoju primenu.

U toku jedne godine stanovništvo Republike Srbije generiše oko 200 hiljada tona komunalnog ambalažnog otpada, od čega oko 60 hiljada tona prikupe operateri sistema zahvaljujući svojim partnerima osnivačima i sakupljačkoj mreži, dok ostatak završava na divljim deponijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari