Firmi "Kip lajt" još 250.000 evra za novogodišnju rasvetu 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević (Arhiva)

Beogradski sekretarijat će platiti 250.000 evra za oko 300 svetlećih ukrasa firmi „Kip lajt“, navodi se u odluci o dodeli ugovora koja je objavljena na portalu javnih nabavki, piše portal Pištaljka.

Odluku o dodeli ugovora „Kip lajtu“ potpisao je v.d. sekretara Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima Darko Glavaš. On nije bio dostupan za razgovor sa Pištaljkom.

Da će se tender za kupovinu ukrasne dekorativne rasvete, završiti na ovaj način Pištaljka je naslutila pre više od mesec dana, kada smo objavili da je Sekretarijat raspisao tender koji je zbog detaljnih opisa naručenih figura, neopravdano rigoroznih uslova, ali i vrlo kratkih rokova isporuke – diskirminatoran. Za razliku od dosadašnjih beogradskih tendera na kojim je „Kip lajt“ kao jedini učesnik sa svim potrebnim dokumentima i pobeđivao – na ovom se nije tražila novogodišnja rasveta. Naime, najnoviji tender je raspisan za kupovinu „ukrasnih elementa za manifestacije“. Pištaljka je pokušala da sazna od Sekretarijata za koje manifestacije su ukrasi namenjeni, gde će i kada biti postavljeni, ali smo od njih dobili samo uopštene odgovore, koji ništa ne znače.

„Javna nabavka kupovine ukrasnih elemenata za manifestacije je raspisana za potrebe održavanja manifestacija i događaja čiji je organizator ili pokrovitelj grad Beograd i koji će činiti sastavni deo enterijera manifestacija koje se održavaju na javnim površinama“, piše u njihovom odgovoru.

Izbegavajući da nam odgovori o kojim se to konkretnim manifestacijama radi Sekretarijat je nastavio da daje uopštene odgovore. „U obzir su uzete manifestacije koje su na teritoriji grada Beograda održane tokom prethodne dve godine sa pretpostavkom povećanja broja manifestacija i lokacija na kojima će biti održane, tokom ove godine“, piše u njihovom odgovoru.

Na sajtu Grada Beograda navodi se preko 40 kulturnih manifestacija čiji je osnivač ili pokrovitelj Grad, a jedan deo njih se zaista održava na javnim površinama. Ipak sve ovogodišnje manifestacije na otvorenom kojima bi ukrasni elementi činili „sastavni deo enterijera“ su već održane. Bez obzira na to, Sekretarijat ipak kupuje ukrase u novembru, a rok za isporuku se ograničava na samo 15 dana. Iz Sekretarijata su nam odgovorili da je bilo potrebno tražiti kratak rok jer se „analizom manifestacija koje su održane tokom prethodne dve godine došlo do zaključka da se najveći broj manifestacija različitog obima i na različitim lokacijama, održava nakon letnjeg perioda.“

Osim novogodišnjeg dočeka sve ostale beogradske manifestacije koje su planirane u narednih nekoliko meseci se održavaju u zatvorenom – u kulturnim ustanovama, dvoranama, bioskopima ili koncertnim salama. Na pitanje da li je Sekretarijat analizirao tržište na temu koje sve firme mogu da isporuče 300 svetlećih ukrasa za samo 15 dana, dobili smo odgovor da je analiza vršena samo radi utvrđivanja procenjene vrednosti javne nabavke. Kada smo Sekretarijatu međutim tražili da nam dostavi tu analizu – odgovor nismo dobili.

Pištaljka je pisala da su na tenderu traženi ukrasi u obliku roze-belog svetlećeg drveća visine dva metra i širine tri metra ili, na primer, 55 figura od aluminijuma u obliku „svetlećeg buketa od tri cveta sa po pet latica“, koje moraju biti dekorisane svetlećim LED crevom prečnika 13 milimetara sa minimum 36 LED dioda po metru toplo bele boje. Iz Sekretarijata tvrde da su baš ovi oblici traženi da bi se uklopili u ambijent. „Imajući u vidu da se manifestacije koje grad Beograd podržava ili organizuje održavaju na javnim površinama, traženi su dekorativni elementi koji će se uklopiti u ambijent (cvet, list, buketi, cvetovi jednobojni i u boji i sl). Potrebno je da dekorativni elementi budu dovoljno vidljivi, te je u tom smislu potrebno da budu odgovarajućih dimenzija, a boje u skladu sa bojama grba grada“, piše u njihovom odgovoru.

Uverljivost ovog obrazloženja je dodatno poljuljano informacijom sa portala javnih nabavki da na tenderu nije učestvovala nijedna druga firma osim „Kip lajta“.

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima „Kip lajtu“ je i prošle godine na spornom tenderu uoči dočeka dobio posao vredan 200.000 evra za kupovinu lančanica, a od njih je poručio i novogodišnju jelku od 83.000 evra. Pištaljka je pisala da je jelka postavljena pre kraja tendera, a posle pritiska javnosti bivši gradonačelnik i sadašnji ministar finansija Siniša Mali je najavio raskid ugovora. U zvaničnoj dokumentaciji koju je Pištaljka naknadno dobila – pisalo je da je ugovor o kupovini jelke raskinut na inicijativu firme „Kip lajt“, koja je posle teksta Pištaljke odlučila da jelku pokloni Gradu Beogradu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.