Frikom u britanskim rukama, šansa za širenje proizvodnje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Kompaniju Frikom, zajedno sa Ledom iz Hrvatske i Ledom Čitluk iz Bosne i Hercegovine kupila je britanska kompanija Nomad fuds.

Tri kompanije, koje su do sada bile u vlasništvu Fortenova grupe, odnosno poverilaca koji su preuzeli Agrokor nakon bankrota Ivice Todorića, britanski gigant u proizvodnji i distribuciji zamrznute hrane kupio je za 615 miliona evra.

Preuzimanje Leda i Frikoma planirano je za treće tromesečje ove godine, najavili su novi vlasnici, a Štefan Dešimeker, izvršni direktor Nomad fudsa, rekao je da ova akvizicija pojačava njihovu lidersku poziciju i širi njihov portfolio na susedstvo kada se radi o sladoledu. Nomad fuds posluje u 13 zemalja Evrope, a najpoznatiji je po brendovima Iglo, Findus, Brds aj (Birds eye).

„Ledo i Frikom su institucije na tržištima na kojima rade, sa velikim poverenjem potrošača, kompanije sa najvećim tržišnim učešćem“, rekao je Dešimeker. Prihodi Nomad fudsa su, prema podacima sa sajta kompanije, 2,3 milijarde dolara, a na prostoru zapadne Evrope drže nekih 14 odsto učešća na tržištu slane zamrznute hrane.

Kada je Frikom 2003. prodat Todoriću bila je to prva prodaja domaće firme nekoj hrvatskoj kompaniji. Sada je Frikom prva od Agrokorovih firmi iz Srbije koja je prodata dalje. Pre dve godine kada je Fortenova grupa preuzela sve kompanije iz nekadašnje Agrokorove imperije procene su bile da Frikom vredi oko 165 miliona evra. Todorić ga je pre 18 godina kupio za 65 miliona, a koliko je tačno vredeo u ovoj transakciji nisu saopštili ni kupci ali ni prodavci iz Fortenove.

Glavni broker Momentum sekjuritis Nenad Gujaničić ističe da je kupac strateška kompanija koja posluje na evropskom tržištu u ovom segmentu sa biznisom koji je prilično komplementaran onom koji preuzima.

„Naime, Nomad fuds nije do sada poslovao na tržištu istočne Evrope, a takođe u svom portfelju nije imao sladolede što će svakako obogatiti ukupnu ponudu grupe. Dakle, može se reći da bi trebalo ovo preuzimanje da donese solidnu sinergiju ovoj kompaniji“, napominje Gujaničić.

Finansijski posmatrano, kako kaže, cena preuzimanja od 615 miliona evra predstavlja iznos 11,6 puta veći od očekivanog profita pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u tekućoj godini što se može smatrati prilično dobrom prodajnom cenom koju je postigla Fortenova grupa.

„Može se reći da su dobar posao napravili i prodavci koji su postigli dobru cenu, ali i kupac čije su akcije na Njujorškoj berzi porasle tri do četiri odsto u poslednja dva dana nakon što je informacija objavljena“, naglašava Gujaničić. On podseća da Nomad nije velika kompanija u globalnim okvirima, te da joj je tržišna vrednost neke četiri milijarde dolara.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović kaže za Danas da Frikom ima prostora da se širi i da ova prodaja može da bude dobra stvar.

„Frikom u svojoj ponudi ima zamrznute proizvode što je dobra osnova, odnosno može lako da se širi na druga tržišta. Potencijala imamo, imamo sirovinu i imamo proizvođače koji su sve bolji“, napominje on.

Bogunović kaže da postoji potencijal da se ta proizvodnja poveća, da ima prostora za ulaganje značajnih sredstava u to i da proizvođači sve više rade u skladu sa standardima koji se propisuju na evropskom nivou i da je sve više onih koji mogu da ispoštuju ono što ti standardi nalažu.

Nomadske transakcije

Frikom, Ledo i Ledo Čitluk su do 2019. bili u sastavu Agrokora, a potom su postale deo Fortenove grupe, u kojoj su i druge velike kompanije poput Jamnice, PIK-a, Zvijezde, Belja, solane Pag, ali i Konzuma, Merkatora, Dijamanta. Iza Fortenova grupe stoje, sa najvećim udelom, Sberbanka i VTB banka sa 47 odsto vlasništva. Kupac, Nomad fuds je pre nepunih šest godina kupio i Iglo fud grupu za 2,6 milijardi evra od investicionog fonda Permira, koji je zadržao devet odsto akcija za sebe. Prema pisanju Fajnenšal tajmsa Permira fond je Iglo preuzeo 2006. od kompanije za proizvodnju hrane i deterdženta Unilever.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari