Godominci sutra u Ministarstvu privrede, ako ne bude dogovora najavljuju štrajk glađu 1Godomin Foto: Podunavlje.info (arhiva)

Poljoprivredni kombinat „Godomin“, svojedobno poljoprivredni gigant na nivou „one Jugoslavije“, otišao je u stečaj 8. jula 2005. godine. Četrnaesta godišnjica mogla bi da bude obeležena kako se, verovatno, niko nije nadao – štrajkom glađu nekadašnjih radnika.

Jer, za tih 14 godina malo toga je učinjeno na rešavanju njihovih problema koje je proizveo stečaj; socijalni program nikada nije sproveden, zaposleni su zaostale zarade primili posle mnogo muke i mnogo vremena – bez kamate, a neki ni te obezvređene neisplaćene plate još nisu dobili.

Nekada zaposleni u „Godominu“ se okupljaju jednom godišnje, najčešće baš o toj neslavnoj godišnjici, ne bi li pokušali da reše višegodišnju muku, ali su do sada slabo imali uspeha. Vitomir Milojević, jedan od radnika „Godomina“ koji se sve to vreme bori za svoja i prava ostalih njegovih kolega objašnjava kako su nedavno bili u Predsedništvu Srbije i, ako ništa drugo, isposlovali taj sutrašnji prijem u Ministarstvu privrede, na kome se nadaju dogovoru u vezi sa njihovim zahtevima.

– U Predsedništvu su nas primili Nikola Selaković, generalni sekretar i Ivica Kojić, šef Kabineta predsednika Vučića. Oni su dali nalog ministarstvima, poljoprivrede, privrede, finansija, rada, da pogledaju te naše zahteve, da vide šta može šta ne može. Sutra nam je zakazano u Ministarstvu privrede, mi ćemo ponoviti naše zahteve, ako nam ne isplate tu kamatu, odmah idemo u Policijsku upravu Stari Grad, pošto je ona nadležna za rejon gde je Predsedništvo, da prijavimo za 8. jul štrajk glađu ispred Predsedništva – najavljuje Milojević.

Neisplaćene kamate na zarade koje su sa toliko muke i toliko kašnjenja dobili samo su jedan od problema. Invalidima, recimo, koji su radili u „Godominu“ nikada nije povezan radni staž. O socijalnom programu, koji je obećano da bude sproveden, nije bilo više reči kada je firma otišla u stečaj.

Nekadašnji radnici „Godomina“ već godinama nude rešenje; da se okonča stečaj i da se od do sada neprodate imovine oni namire ili da im se preostalo zemljište i objekti, koje niko nije hteo na brojnim aukcijama, da na korišćenje. Po završetku stečaja, kako objašnjavaju, državna, nekadašnja društvena i zadružna imovina idu državi, ako poverioci ne apliciraju za nju, a radnici bi onda tražili deobu, da izvuku makar deo svojih potraživanja. Ali, to je, praktično, vrzino kolo; sva ta preostala imovina je pod teretom, neka i kao deo restitucije, tako da radnici, iako poverioci, ne mogu da je potražuju dok se to ne reši i – dok traje stečaj. A stečaj je baš potrajao – 14 godina!

Nedavno izgorela upravna zgrada PK „Godomin“ upotpunjuje žalosnu sliku, šta je ostalo od negdanjeg poljoprivrednog giganta, koji je između ostalog imao hiljade hektara zemlje, dva velika vinska podruma, ogromnu tada modernu hladnjaču, radionicu za ambalažu, semenski centar, više od 140 traktora, kamione, mašine, tri restorana, jedan motel, odmarališta u Portorožu i Crikvenici…

Inače, da ne bude zabune, knjigovodstvena vrednost „Godomina“ uoči stečaja bila je 17,3 miliona evra, a dug zbog koga je kombinat ovako završio bio je 10 miliona!

Tog 8. jula 2005. godine oko 600 radnika je dobilo otkaz, njih više od 130 nije danas među živima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari