Građani Niša: Predsedniče letite sa našeg aerodroma do Merkelove 1Foto: Vesna Torović

Poštovani predsedniče, čuli smo da ćete 13. aprila biti u Nemačkoj na važnom sastanku sa gospođom Merkel. Koristimo tu priliku da vas ljubazno pozovemo da letite sa Niškog aerodroma.

Karte su jeftinije nego u Beogradu, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), koji je potpisan sa „građanke i građani Niša, vlasnici aerodroma ’Konstantin Veliki’“.

Ovakav poziv jedna je u nizu akcija Inicijative „Ne damo Niški aerodrom“, koja je odlučila da, ipak, pozove građane na protest u utorak ujutru u 9 časova, iako je sednica Skupštine grada Niša, koja je trebalo da počne u to vreme, a na kojoj je trebalo da se odlučuje o besplatnom prenosu osnivačkih prava i imovine niškog aerodroma “Konstantin Veliki“ državi- naprasno odložena. Incijativa je najavila da će taj protest ispred sedišta Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, „u pravnom smislu“ biti zbog građana, na kojem će oni formalno moći da glasaju da li su za predlog Gradskog veća da se Niški aerodrom pokloni Republici. Skupština grada je dužna da se izjasni o zahtevima i predlozim građana sa ovakvog zbora, tvrde u Inicijativi, pozivajući se na Statut grada Niša.

Inicijativa je ponovila zahteve da država objavi ugovor o koncesiji za beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“između francuske korporacije „Vansi erports“ i Republike Srbije, kao i da jasno saopšti „da li postoje zainteresovani koncesionari i za Aerodrom Niš i ukoliko postoje, kakvi su njihovi zahtevi i planovi“. Ona zahteva i da Grad Niš obezbedi izradu studije ekonomske isplativosti poklanjanja Niškog aerodroma Republici, te da građanima Niša javno predstavi podatke o ekonomskim i budžetskim posledicama ovog posla.

Inicijativa je „zabrinuta“ što je odluka o odlaganju sednice Skupštine grada Niša „doneta na sastanku SNS-a u Bogradu“, ali je „podržala“ saopštenje Skupštine grada o odlaganju sednice u kojem se kao jedan od ključnih razloga za takvu odluku navode „dezinformacije koje u javnosti iznose pojedinci i raznorazne interesne grupe“. Ona je, kako navodi u saopštenju, „do sada utvrdila da su pojedinci koji su dezinformisali javnost predsednik Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Drako Bulatović“, koji su iznosili netačne i kontradiktorne informacije, te tako dodatno zbunjivali javnost.

– Ministarka Mihajlović je u Nišu govorila o tome da „nije pregovarano o limitiranju putnika“ za niški aerodrom, dok je predsednik Vučić umedijima kazao da postoji ograničenje za niški i još dva aerodroma u Srbiji „na milion putnika u sledećih 12 godina“. Javnost u Nišu je dodatno bila zabrinuta izjavom Vučića da „Nišlije mogu da zadrže aerodrom, ali da ne traže pare“, tim pre što Ustav Srbije nalaže da „Predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije“, što bi trebalo da pokriva i teritoriju Grada Niša- kažu u Inicijativi, koju čine poslaniik DJB u ostavci Miloš Bošković, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, Medija i reform centar i UPSS.

Za razliku od Inicijative, opozicija u Nišu je zadovoljna odlaganjem sednice Skupštine, koju su nazvali „prvom pobedom građana nad režimom“. Ona smatra da je „bahata i nesposobna naprednjačka vlast sednicu lokalnog parlamenta odložila samo zato što se uplašila masovnog protesta građana“.

– Režim, suočen sa odlučnim otporom naroda, odlučio je da potegne svoj najjači adut- Aleksandra Vučića. On bi trebalo da ubedi Nišlije da je sprečavanje razvoja Niškog aerodroma u njihovom interesu i da objasni svoju skandaloznu izjavu da razvoj Niškog aerodroma nije dobar jer smanjuje kapacitete beogradskog- navodi se u reagovanju koje su potpisali DS, DJB, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i odbornička grupa Niška inicijativa.

Prema nezvaničim informacijama, Vučić bi trebalo da poseti Niš do kraja ovog meseca, a kao mogući datum pominje se 24. april. Prema ovim izvorima, on će formalno doći zbog „novih investicija“, a suštinski zbog problema sa besplatnim ustupanjem Niškog aerodroma državi.

Večeras protesna žurka

Na Nišavskom keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću sutra, od 18 do 22 časa, biće održana protesna žurka  sa porukom „Ovo je Niš, grad pristojnih ljudi“. Cilj žurke je podrška odbrani Niškog aerodroma i „podizanja svesti o problemu koji je zadesio grad“. Organizator je Inicijativa „Ne damo Niški aerodrom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari