Građanski preokret: Direkcija za imovinu skriva ugovor o poklanjanju zemljišta Linglongu 1Foto: Screenshot YouTube/Građanski preokret

Republička direkcija za imovinu Srbije tri meseca skriva ugovor kojim je država, prema zaključku Vlade, poklonila više od 97 hektara zemljišta u Zrenjaninu kineskoj kompaniji Linglong, saopštio je danas Građanski preokret.

Kako navode u tom udruženju, ugovor na osnovu kojeg je Linglong postao vlasnik skoro sto hektara parcele na kojoj će se graditi fabrika automobilskih guma, potpisali su 28. marta direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i vlasnik kineske kompanije Linglong Vang Feng.

Aktivisti Građanskog preokreta ukazuju da, iako je potpisivanje ugovora obavljeno pred kamerama, fotoreporterima i novinarima, njegov sadržaj do sada nije objavljen, a Republička direkcija za imovinu oglušila se na zahtev da dostavi kopiju ugovora na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i nakon Rešenja Poverenika kojim joj je to naloženo.

Podsećaju i da je Zrenjanin prošle nedelje raspisao novi oglas o prodaji građevinskog zemljišta u zoni „Jugoistok“, u kojoj se nalazi zemljište poklonjeno Linglongu. Parcele se prodaju po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar.

Na taj način, smatraju u Građanskom preokretu, Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu i Grad Zrenjanin krše ustavom garantovani jednak položaj na tržištu.

„Vlast Aleksandra Vučića daje ogromne privilegije stranim, velikim i bogatim kompanijama, dok se građanima i domaćim preduzećima ‘dere koža s leđa’, što je karakteristično ponašanje kolonijalnih i marionetskih vlasti“, saopštili su aktivisti te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari