Građanski preokret pozvao na javnu raspravu o fabrici guma Linglong 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Građanski preokret pozivao je danas građane, nevladine organizacije, medije, a naročito ekologe i aktiviste u oblasti zaštite životne sredine da uzmu učešće u javnoj raspravi o uticaju planirane fabrike guma Linglong na životnu sredinu.

Kako su podsetili u saopštenju, Gradska uprava grada Zrenjanina zakazala javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong za petak 4. septembar 2020. godine, u 11 časova, u baroknoj sali skupštine grada.

Do 3. septembra se mogu pismeno dostavljati mišljenja i pitanja u vezi sa podnetom studijom slanjem preporučene pošiljke s povratnicom na adresu: Gradska uprava grada Zrenjanina, Odeljenje za privredu, Odsek za zaštitu i unapređenje životne sredine, Trg slobode 10, 23000 Zrenjanin. Mišljenja i pitanja je moguće predati i na pisarnici, u dva primerka.

Iz Građanskog preokreta ukazuju da su javne rasprave jedan od retkih mehanizama direktne demokratije koji stoje na raspolaganju gradjanima Srbije tokom procesa usvajanja propisa i odluka, kao i da svi gradjani imaju pravo da učestvuju na javnim raspravama i niko nema pravo da ih sprečava u tome.

Građanski preokret navodi i da Linglong planira da u sred poljoprivrednog zemljišta, blizu specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ i neposredno pored Zrenjanina, proizvodi oko 14 miliona pneumatika godišnje, a da će mu za transport sirovina i gotovog proizvoda biti potrebno više stotina šlepera dnevno.

Ukazali su da Linglong dolazi iz Kine, zemlje u kojoj je vazduh najzagađeniji na planeti, a da, kako su naveli, gigantsku fabriku guma koju planira da izgradi u Srbiji nijedna evropska država nije želela na svom tlu.

„Planirana fabrika stvara i sekundarne opasnosti: nedavno je objavljeno da će preduzeće Šandong Jangu Huataj kemikal u Zrenjaninu graditi fabriku opasnog tributil-fosfata za potrebe svog kooperanta i partnera – kompaniju Linglong“, ukazali su aktivisti Građanskog preokreta.

Istakli su i da u slučaju hemijskog incidenta ili požara, u Zrenjaninu, pa čak ni u čitavoj Srbiji, ne postoje dovoljno brojne i opremljene snage za adekvatnu intervenciju, kao ni razradjeni mehanizmi za evakuaciju stanovništva i da je u pitanju opasnost koja prevazilazi problem jednog grada.

Aktivisti Grajanskog preokreta ukazuju i da Linglong namerava da se priključi na postojeću infrastrukturu – drumsku, elektro i vodovodnu, koje su inače u lošem stanju, a da grad Zrenjanin nema razvijene instrumente za kontrolu kvaliteta vazduha niti prečistač otpadnih voda, i da već decenijama ima problem s vodovodom, odnosno kvalitetom, količinom i pritiskom vode.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koju je na javnu raspravu uputio Linglong može se preuzeti na adresi :

http://www.zrenjanin.rs/uploads/files/2020%20godina/ZZS/Javni%20uvid/Zahtev%20za%20odlucivanje%20o%20potrebi%20izrade%20SZZS-29052020.pdf

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari