Gradski budžet Kragujevca "tanji" za 300 miliona dinara Kragujevac 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Ukupan pad očekivanih prihoda i primanja grada Kragujevca procenjuje se na oko 300 miliona dinara, što je direktna posledica uvodjenja vanrednog stanja zbog virusa korona i smanjenja društvene i ekonomske aktivnosti u gradu, ocenio je danas dr Nenad Stanišić, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i član kragujevačkog Gradskog veća za finansije.

On je, prenosi agenciju Beta, rekao da će pad prihoda zbog odlaganja plaćanja poreza na zarade za narednu godinu, jedne od državnih mera za pomoć privredi, biti veći od 100 miliona dinara. S druge strane, ukupan pad će, prema njegovim rečima, umanjiti prihodi koji će bitui realizovani u nešto većem obimu od planiranih, pre svega od poreza na imovinu, te od naknade za zaštitu I unapredjenje životne sredine.

-Na osnovu projekcija na bazi dosadašnjeg ostvarenja, očekivani prihodi i primanja budžeta grada Kragujevca u 2020. godini iznose oko 70 posto od planiranih, kazao je Stanišić i istakao da grad Kragujevac uredno izmiruje sve svoje tekuće obaveze – prema kreditorima, dobavljačima, predškolskim ustanovama, školama, zdravstvenim i ustanovama kulture, javnim komunalnim preduzećima i preduzećima čiji je osnivač. Ustvrdio je i da će, uprkos svemu, u ovoj godini u Kragujevcu da bude realizovano više investicija nego lane.

Stanišić je najavio rebalans ovogodišnjeg gradskog budžeta, koji će, tim rebalansom, “značajno da bude smanjen i upodobljen sa realnim stanjem”. Očekuje se, rekao je, da će budžet za narednu godinu da bude manji od planiranog za ovu, ali veći od ovogodišnjeg rebalansiranog..

– Imajući upravo u vidu otežanu ekonomsku aktivnost u uslovima epidemije, budžet za 2021. mora da bude razvojan, odnosno usmeren na poboljšanje privrednog ambijenta i povećanje ukupne investicione aktivnosti u Kragujevcu, kazao je Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari