Foto: Wikipedia

Slavuj ističe da je nacionalna avio kompanija zbog takvog načina pregovaranja „stavljena pred svršen čin“.

Kako otkrivaju novinari Insajdera, nacrte ugovora o strateškom partnerstvu s Etihadom rukovodstvo JAT dobilo je sedam dana uoči svečane ceremonije potpisivanja, koja je organizovana u Hajatu 1. avgusta 2013. godine.

U tih nekoliko dana pravni tim JAT trebalo je da analizira dokumentaciju na više stotina strana, navodi se u emisiji novog serijala Insajdera „Srpsko-arapska posla“ na N1 televiziji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora u tom trenutku bio je Velibor Vukašinović, koji kaže da je pravni tim JAT danonoćno radio pokušavajući da poboljša nacrte.

Upitan da li je zadovoljan ugovorima, on ističe da je JAT učinio sve što je mogao.

„Nisam potpuno zadovoljan, ali odluka da se ulazi u strateško partnerstvo nije bila moja stvar, nego odluka Vlade. Mi smo od ponuđenog uradili najbolje što smo mogli“, rekao je Vukašinović.

Pravni tim JAT detaljno je analizirao nacrt osnovnog ugovora i izneo niz primedbi, a prema analizi do koje je došao Insajder, jedna se odnosila i na pogodnosti koje dobija nova avio kompanija Er Srbija, čiji je 51 odsto vlasnik država, dok arapska kompanija Etihad ima 49 odsto.

„Smatramo da bi JAT ervejz, uz finansijsku pomoć predviđenu ovim ugovorom i uz sve pogodnosti koje se nude, kao što su popust na usluge Aerodroma i cene goriva, uspešno poslovao i bez strateškog partnerstva s Etihadom u obliku kako je predviđen predloženim dokumentima“, navodi se u analizi.