Iseljenje iz podzemnog objekta naredne godine 1Foto: Nenad Kovačević

Fabrika „Prvi partizan“ iz Užica završava prethodnu poslovnu godinu sa novim rekordom i po obimu proizvodnje i po finansijskim rezultatima.

U okviru velikog investicionog ciklusa vrednog 35 miliona evra, koji je započet pre pet godina radi modernizacije i proširenja proizvodnje, podzemni pogon za proizvodnju municije trebalo bi da bude izmešten naredne godine u novi objekat, izvan grada.

– Već nekoliko godina povećavamo proizvodnju i obaramo rekorde. U prethodnoj smo takođe prebacili plan i zabeležili rekord od skoro 300 miliona proizvodnih jedinica. I finansijski rezultat je veći i, nakon završnog računa, procenjujemo da će biti oko 85 miliona dolara, što je desetak odsto više nego što smo planirali – rekao je za Danas Dobrosav Andrić, generalni direktor tog preduzeća.

Užički „Prvi partizan“, jedna od najuspešnijih fabrika odbrambene industrije Srbije, proizvodi više od 400 tipova karabinske, pištoljske, revolverske i streljačke municije, a 98 odsto proizvodnje izvozi širom sveta. Potražnja je izuzetno velika, što je fabrici omogućilo dobar profit, a skoro sve subote su bile radne.

Osim kontinuiranih ugovora, kako navodi Andrić, na uspešno poslovanje fabrike utucao je stabilan kurs, ali i veća vrednost dolara u odnosu na evro s obzirom na to da fabrika najveći deo proizvodnje izvozi na „dolarsko“ tržište.

– Cene bakra, cinka i olova na berzi su bile niže nego ranijih godina, pa smo mogli da učvrstimo poziciju na tržištu, a da ne snižavamo cene naših proizvoda. Vodili smo računa i o troškovima unutar preduzeća i sve to zajedno je dalo mnogo bolji finansijski rezultat – objašnjava naš sagovornik i podseća na to da se polovina fabričke proizvodnje plasira na tržište SAD, a ostatak u EU i u skoro sve zemlje sveta.

Andrić je najavio dugo očekivano izmeštanje proizvodnje iz podzemnog objekta poznatog i kao „Rupa“ u novi objekat na lokaciji Dautovac, u naselju Bela Zemlja, nekoliko kilometara od grada. Navodeći da je Vlada Srbije prenela na fabriku vlasništvo nad tim zemljištem, on je dodao da je u toku izrada idejnog rešenja, nakon čega će uslediti pribavljanja privremene dozvole, gradnja pristupnih puteva i ostale faze realizacije tog projekta.

– Procena je da će ta investicija koštati od 10 do 12 miliona evra. Tačan iznos znaćemo kada budemo imali projektna rešenja i kada budemo birali izvođača radova. Polovinom marta planiramo da započnemo gradnju i da kompletno iseljenje proizvodnje iz podzemnog objekta u novi pogon završimo tokom godišnjih odmora 2018. godine – najavio je naš sagovornik i dodao da će izgradnjom tog objekta biti zaokružen veliki investicioni ciklus, ali da neće biti zaustavljeno poboljšanje postojećih tehnoloških i proizvodnih dostignuća.

U fabrici, koja je jedan od najvećih poslodavaca u užičkom regionu, radi 1.600 zaposlenih od kojih je 51 radnik angažovan po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a ostali rade na neodređeno i određeno vreme.

Promena radnog statusa

Uskoro će u stalni radni odnos biti primljeni radnici koji su godinama radili na određeno vreme i time ćemo imati oko 1.200 ljudi zaposlenih za stalno. To su nam omogućili uspesi u razvoju i tržišta i fabrike i neće nam biti problem da tim radnicima uručimo rešenja o stalnom radnom odnosu – najavio je direktor „Prvog partizana“ i dodao da su prosečne plate u fabrici „veće od 60.000 dinara“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari