Iz farmacije otišla u fitnes 1Ana Sekulić, osnivačica fitnes centra za žene; Sve fotografije: Orangezone.rs

U moru identičnih ponuda na tržištu, potrebno je biti originalan. Upravo ovom idejom se rukovodila Beograđanka Ana Sekulić, kada je započela posao koji na prvi pogled ima nema toliko široku publiku. Ona je otvorila teretanu – ali samo za žene.

Prema istraživanju američkog “Bračnog i porodičnog žurnala”, u teretani najviše vežba prosečan slobodan muškarac – ukupno 8.03 sati tokom dve nedelje. Prosečna slobodna žena, pak, vežba za trećinu manje – ukupno 5.25 sati za isti period. Isto istraživanje pokazuje da 40 odsto muškaraca više nego žena uopšte odlazi u teretanu. I to važi za Ameriku.

Ove brojke bile su na pameti Ani Sekulić, kada je pre deset godina planirala da otvori teretanu samo za žene „Orange zone“, u trenutku kada je u Srbiji mnogo manji broj žena odlazio na ovaj vid vežbanja od muškaraca.

Iz farmacije otišla u fitnes 2
Fitnes zona

“Ipak, uočila sam da u Beogradu u to vreme nije bilo dovoljno specijalizovanih fitnes klubova za žene”, kaže Ana. “Osim toga, zaključila sam i da su žene mnogo opuštenije kada vežbaju u ženskom društvu. Upravo sam u ovoj ideji videla  šansu da pokrenem svoj biznis i radim ono sto volim. Da budem originalna, a pri tom radim ono što volim i pokrenem nešto svoje”.

Ana nije ceo život u ovom poslu. Bavila se zapravo potpuno drugom delatnošću.

“Posle završetka Filološkog fakulteta zaposlila sam se kao asistent direktora predstavnistva jedne farmaceutske kuće u Moskvi. Narednih 15 godina menjala sam radna mesta u okviru te kompanije u Rusiji i Srbiji. Nakon što je islandska kompanija privatizovala ovu firmu, ušli smo u period smanjivanja broja zaposlenih”, prepričava ona svoja prethodna poslovna iskustva.

Iako uspešna poslovna žena sa iskustvom, nakon što je uzela otpremninu, Ana je rešila da radi nešto potpuno drugačije.

Iz farmacije otišla u fitnes 3
Orange tim

“Ideju o otvaranju fitnes kluba dobila sam ranije, posle trudnoce, kada sam se borila sa viškom kilograma”, kaže sadašnja vlasnica fitness kluba. “Tako, kada sam uzela otpremninu,  rešila sam da realizujem ovu ideju polazeći od sebe kao ciljne grupe. Kada sam počela, imala sam 43 godine. Dok su mlađe, žene su aktivnije i više pažnje posvećuju sebi, ali kada dođu u srednje godine posvete se više porodici, poslu i obavezama, a sebe i svoje zdravlje stave u drugi plan”.

Sada već iskusna preduzetnica objašnjava da je na početku morala svu svoju otpremninu da da za ulaganje, kao i da pozajmi dodatni novac, jer joj se kredit nikako nije isplatio kod banaka u tom trenutku.

Kao jedan od ključnih problema koje navodi sa početka poslovanja, jeste rad sa zaposlenima, jer svaka branša zahteva neko iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari