Izabrani novi viceguverneri NBS 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Dragana Stanić i Ana Ivković, novi su viceguvereneri Narodne banke Srbije. Stranićeva je izabrana na mandat od četiri godine, a Ivkovićeva na tri godine. Nove viceguvernerke u Narodnoj banci Srbije zameniće Dijanu Dragutinović i Veselina Pješčića čiji mandati ističu danas. Tako su većinom glasova odlučili poslanici Skupštine Srbije.

Dragana Stanić je obavljala funkciju generalnog direktora sektora za platni sistem u NBS, dok je Ana Ivković bila generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS. Kako se navodi u predlogu odluke, koji je NBS dostavila Skupštini, predloženi kandidati ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor na funkciju viceguvernera i u svom dosadašenjem radu istakle su se kao stručnjaci u oblasti ekonomije, finansija i bankarstva. Skupština Srbije usvojila je i više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5, kojim se pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu. Članice CEFTA dogovorile da se odluka primenjuje od 1. jula sledeće godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika. Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi sa carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak koji predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera. Mali je ranije rekao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija. Početak primene predloženog zakona očekuje se od 1. januara 2019, nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije. Usvojen je i zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kirgiske republike o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, kao i zakon o potvrdjivanju sporazma Srbije i Turske o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. Usvojeno je i više predloga o potvrđivanju ugovora, sporazuma ili protokola sa nizom zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari