Izgradnja Beograda na vodi prati rast izvoza domaćeg naoružanja i vojne opreme u Emirate i obrnuto 1Foto: Beta/Branislav Božić

Narodna poslanica Marinika Tepić ocenila je, u intrevjuu vikend izdanju našeg lista, da su „dilovi Sbije sa UAE počeli upravo zbog interesovanja Bin Zajeda (prestolonaslednika UAE – prim.Z.R.) za naše oružje“, te  da su svi (ostali) poslovi sa tom zalivskom zemljom „paravan za trgovinu oružjem prelivenu u „Beograd na vodi“, a zbog čega je „porušena polovina centra Beograda“…

Poznavaoci oružarskog biznisa mogu da se slože sa onim delom izjave poslanice Tepić koja se odnosi na interesovanje zvaničnika UAE za srpsko oružje, koje datira sa početka tekuće decenije, dok  navodi o tome da su svi ostali privredni i poljoprivredni poslovi sa tom zemljom „paravan za trgovinu oružjem preliveni u „Beograd na vodi“ najverovatnije imaju i političku konotaciju, ili barem tako deluju na prvi pogled.

Prvi ozbiljniji poslovni kontakti izmedju Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u oblasti vojne industrije, uspostavljeni su,naime, 2011.i 2012.kada su delegacije UAE boravila u Beogradu i Kragujevcu, gde je ugovorila kupovinu Zastavinog pešadijskog naoružanja. Taj poslovni aranžman realizovan je, ostalo je zabeleženo, 2012., kad je Zastava u UAE izvezla pešadijsko naoružanje u vrednosti od blizu 10 miliona dolara, što je kragujevačkoj fabrici,  uz ostale izvozne poslove, obezbedilo punu upošljenost kapaciteta u toj godini.

Već naredne 2013., kad je na vlast došla Srpska napredna stranja, a jedan od njenih lidera Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane, saradnja Srbije sa  Ujedinjenim Arapslkim Emiratima ubrzano je krenula uzlaznom putanjom. Te 2013., prema oficijenim podacima, uz povećanje izvoza domaćeg naoružanja i vojne opreme u UAE, sa tom zemljom  je potpisan i sporazum o razvouj obalskog raketnog sistema ALAS – C, o čemu je i naš list svojevremeno pisao.

Pored UAE, izvoz domaćeg naoružanja i vojne opreme u prethodnih nekoliko godina naglo je porastao i u Saudijsku Arabiju, gde srpska vojna industrija nije oficijelno bila prisutna sve do 2015.godine, kada je izdata prva izvozna dozvola za plasman srpskog oružja u toj zalivskoj zemlji.

Od 2015. do sada, Saudijska Arabija je, po vrednosti izvezenog naoružanja i vojne opreme iz Srbiije, na drugom mestu, odmah iza Uhjedinjenih Arapskih Emirata. Koliko to ima veze sa poslovima firme GIM, koju je u pregovorima sa domaćim vojnim fabrikama, pri kupovini njihovih proizvoda, zastupao otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko Stefanović i kompanije iza kojih stoji Sloboda Tešić, pouzdano se ne zna

Ono sa čim se s tim u vezi špekuliše, a što u nedavnom razgovoru za naš list navodi i uzbunjivač iz Krušika Aleksanadr Obradović, jeste da su GIM i Tešićeve firme toliko prisutne u Saudijskoj Arabiji, da su, zbog poslova u toj zemlji, ušle u medjusobni otvoreni sukob. Obradović čak pretpostavlja i da je „žrtva sukoba izmedju GIM-a i Slobodana Tešića“. U prilog rečenom i zvanični podatak da je 2017.godine, na primer, čak 36 odsto prodatog domaćeg naoružanja i vojne opreme isporučeno Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Te 2017. godine u Ujedinjene Arapske Emirate izvezena je srpsko oružje u vrednosti od 138 miliona dolara, dok je  Saudijcima iporučeno namenskih artikala za oko 62 miliona dolara. Srbija je 2017. U Emirate, pored ostalog,  izvozila višecevne lansere raketa i Petoletkine minobacače (sve glasnije se špekliše da je i u poslovima sa izvozom  minobacača bilo povlašćenih kupaca – prim. Z.R.).

Prošle godine , u Emirate je iz Srbije izvezeno više od 14.000 artiljerijskih raketa, pet višecevnih lansera raketa od 105 i 122 milimetara, dok je Zastava lane toj zalivskoj zemlji isporučila 23.000 pušaka, 2.000 puškomitralljeza 7,62mm, 100 teških mitraljeza 12.7 mm i drugo.

Prema podacima Ministartva obrane, prošle godine je izdato dozvola za izvoz domaćege naoružanja i vojne opreme u vrednosti od čak oko 900 miliona dolara. Najveći broj dozvola izdat je za izvoz naoruažanja i vojne opreme u Ujedinjene Arapske Emirate (slede Saudijska Arabija i SAD), sa kojima je poslovna saradnja u oblasti vojne industrije, pre sedam godina, ponovimo, startovala sa skromnih 9,5 miliona dolara.

Koliko je gotovo enormni rast izvoza domaćeg naoržanja i vojne opreme u Emirate u vezi sa izgradnjom „Beograda na vodi“, u koju su (izgradnju) , kako se zvanično tvrdi, uključeni i partneri iz UAE, pouzadno se naravno – ne zna, a da li postoji neka tajna veza, doznaće se, najverovatnije, kad – tad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Izgradnja Beograda na vodi prati rast izvoza domaćeg naoružanja i vojne opreme u Emirate i obrnuto”

  1. Ljudi iz Emirata nijesu imali informaciju da Srbija proizvodi oružje. Oni su odavno prisutni u CG kroz projekat Porto Montenegro, a u jednom razgovoru sa Đukanovićem on im rekao da je Srbija proizvođač naoružanja i uputio ih tamo. To je počelo puno prije početka rata u Jemenu, a Srbija od izvoza u Emirate ubira značajna sredstva. Vučiću su ti prihodi veoma dobro došli u vrijeme stabilizacije srpskih finansija. Bila je to velika usluga Đukanovića Srbiji i Vučiću koju on nikada nije pomenuo nikome, kao pravi džentlmen. Vučić je jednom izjavio da je slučajno saznao od emiraćana kome treba da zahvali za taj posao.

    • C.G,-spominje djentlmenstvo gde je djentlmenstvo 10g-odvajali smo od plate 5% za Zemljotres bespovratno studiranja za djabe i na kraju C.G.prizna Kosovo e djentlmeni svaka cast sto se i srbstvo ne priznaje

    • Pa opste je poznato da nasa zemlja godinama ucestvuje kao izlagac na sajmovima naoruzanja i oprreme sirom sveta…

    • Da nije bilo Mila, morali bi da se muče da traže na google-u ko sve proizvodi oružje 😉

  2. Mozda ima neke veze a mozda i nema. Ako ima saznace se pre ili kasnije. Ali spekulise se. Verovatno su tu uvezani ti razni ljudi, osim ako nisu.
    Eto i ja sam sad novinar.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.