Februarski rast cena od 0,1 odsto za ekonomiste predstavlja znak koji ukazuje na smirivanje cena i tržišta, mada i dalje ne odustaju od procene da će inflacija i dalje biti problem broj jedan srpske ekonomije . Na drugoj strani privrednici imaju primedbe na uslove privređivanja, utoliko pre što još nije poznat ni jedan od parametara ekonomske politike za ovu godinu.

Februarski rast cena od 0,1 odsto za ekonomiste predstavlja znak koji ukazuje na smirivanje cena i tržišta, mada i dalje ne odustaju od procene da će inflacija i dalje biti problem broj jedan srpske ekonomije . Na drugoj strani privrednici imaju primedbe na uslove privređivanja, utoliko pre što još nije poznat ni jedan od parametara ekonomske politike za ovu godinu.
Dragan Nikolić, predsednik Trajal korporacije, koja oko 80 odsto proizvodnje izvozi na zapadnoevropsko tržište (vrednost izvoza od oko 110 miliona evra), tvrdi da je inflacija problem koji razara tkivo privrede i da bi Narodna banka Srbije mogla i morala da preduzme sve mere koje su joj na raspolaganju da zaustavi rast cena, pogotovo onih na koje može da utiče. „NBS ima potrebne instrumente, ali je njihova cena visoka, odnosno neko mora da plati trošak primene tih mera.Izvoz je značajan segment Trajal korporacije i sigurno je da imamo svoje mesto na inostranom tržištu, mada bi nam bilo lakše kada bismo teret izvoza malo „podelili“ nekim instrumentima koji olakšavaju taj proces u zemlji – kaže za Danas Nikolić, dodajući da precenjen dinar ( ili potcenjen evro ) smanjuje finansijski efekat poslovanja Tigar korporacije

MILETIĆ: Iluzija o rastu standarda

Miroslav Miletić, generalni direktor Koncerna Bambi smatra da politika deviznog kursa i precenjen dinar stvaraju iluziju većeg životnog standarda u Srbiji koji nije u skladu sa rastom produktivnosti i privredne aktivnosti.“Rešenje nije samo u podizanju obavezne rezerve banaka i poskupljenju novca nego u blagoj korekciji dinara u pravcu smanjenja njegove vrednosti ukoliko se želi smanjenje pritisaka na rast cena. Koncern Bambi trećinu proizvodnje plasira na strana tržišta i logično je da aktuelni kurs smanjuje finansijske efekte izvoza . Konditorska industrija ostvarila je prošle godine suficit u izvozu pa se može samo pretpostaviti kakav bi efekat bio da je kurs evra realan. Činjenica je takođe da nedostaje i neka vrsta kontrole uvoza što se naročito odnosi na uvoz konditorskih proizvoda, koji su na domaćem tržištu veoma prisutni uprkos visokom kvalitetu domaćih proizvoda,“ tvrdi Miletić.

I Petar Stojanović, direktor fabrike Dunav iz Grocke i predsednik Odbora za industriju tekstila, kože i obuće Privredne komore Srbije, smatra da se merama monetarne politike mogu obuzdati cene i inflacija. Ipak da bi se inflacija obuzdala na duži rok potrebno je povećati produktivnost proizvodnje i izvoz. „Znači, monetarne uzde su neophodne, ali nisu dovoljne, tvrdi Stojanović.
Komentarišući stanje na deviznom tržištu i probleme sa kojima se susreću izvoznici Stojanović ističe da su stabilan kurs, stabilne cene, niska inflacija preduslovi uspešnog poslovanja privrede.“ Nikako nismo za „divljanje “ kursa, naprotiv, jer želimo da bude stabilan na duži rok. Takav zahtev tekstilaca je logičan jer su u prodaji tekstila u Evropi rokovi naplate produženi sa 90 na 180 dana, pa se sada naplaćuje ono što je prodato pre šest meseci. Zato je za izvoznike najbolje da nema oscilacija kursa i da je inflacija na nižem nivou jer će u tom slučaju kamate padati. Međutim, takvu situaciju nije moguće održati „ako domaće cene nekontrolisano rastu,“ kaže Stojanović , dodajući da Dunav izvozi oko 76 odsto proizvodnje, od čega čak 90 odsto na tržište Evropske unije.
Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe iz Šapca ističe da Narodna banka Srbije ima na raspolaganju mere kojima može da utiče na inflaciju i da je drži pod kontrolom.
– Rast cena zavisi od uslova privređivanja koji su u ovom momentu teški. S druge strane, javni sektor povećava plate zaposlenih što zatim podiže nivo budžetske potrošnje.Posle poskupljenja komunalnih usluga privreda će morati da povećava zarade zaposlenih i taj trošak će najverovatnije preliti na cene svojih proizvoda. To je “ začarani krug“ u kome ceh plaćaju privreda i građani, kao poreski obveznici – tvrdi Veselinović.
Kompanija Galeb je prošle godine u odnosu na 2005. godinu povećala vrednost izvoza za oko 60 odsto.Izvozni planovi za ovu godinu su takođe ambiciozni – planirano je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na lane, kaže Veselinović, dodajući da je kurs evra trenutno potcenjen.
Miodrag Babić, predsednik Koncerna Hemofarm, ističe da se merama monetarne politike inflacija može smanjiti, mada su to pomalo „nasilni metodi“ koji zapravo poskupljuju novac. Narodna banka može delovati tako i da spreči pregrejavanje tražnje i zaustavi inflaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari