Jovanović: Sistematsko pružanje e-usluga do kraja godine 1Foto: B.C.

Donošenjem Zakona o e-poslovanju i Zakona o e-upravi, kao i podzakonskih akata, Vlada sistemski pristupa izgradnji infrastrukture elektronske uprave, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, završetak ovog posla najavio do kraja 2019. godine.

„U tom smislu definišu se: Metaregistar kao registar svih elektronskih evidencija, Servisna magistrala organa po kojoj organi javne uprave razmenjuju podatke, Katalog postupaka i Katalog web servisa, sistem za uspostavljanje usluga na portalu eUprave i Državni data centar“, naveo je Jovanović.

Do kraja tekuće godine najavio je i digitalizovanje 100 najfrekventnijih usluga „koje najviše opterećuju privredu“.

On je istakao i da je uspostavljena jedinstvena evidencija o građanima, što će državnim službenicima omogućiti pristup podacima o građanima po službenoj dužnosti, što će omogućiti da građani svje uverenje više ne nose „od šaltera do šaltera“.

Jedan čitalac postavio je pitanje da li je u planu izrada onlajn portala gde bi građani mogli da imaju apsolutno sve usluge na jednom mestu, na šta je Jovanović odgovorio da je u toku uvođenje nove funkcionalnosti na Portal eUprave koji će građanima omogućiti da vide svoje osnovne podatke iz elektronskih evidencija MUP, MDULS, CROSO, NSG, RGZ, PIO i Poreske uprave.

„Takođe, korisnici će moći da vide da li je i koji je organ javne uprave pristupao njegovim podacima po službenoj dužnosti i kada“, dodao je Jovanović.

Na pitanje zbog čega je sajt Vlade koštao 200.000 evra, Mihajlović je odgovorio da pomenuta cifra nije izdvojena samo za sajt, već i za izradu njenog novog sadržaja, prenošenje kompletnog sadržaja i arhiva prethodnog sajta, izradu prilagođenog CMS sistema, izradu CRM i tiketing sistema koji je prilagođen i to sa licencama za korišćenje sistema za svako ministarstvo, samu Vladu i neogrničen broj licenci za Kancelariju, kao i izradu tri dodatna sajta.

Portal jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs omogućava, kao je istakao, i fizičkim i pravnim licima informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Tokom februara se očekuje implementacija nove funkcionalnosti – elektronskog plaćanja obaveza – tako da će svi korisnici moći odmah elektronskim putem da izmire obaveze, naglasio je.

Sajt Poreske uprave nije u nadležnosti Kancelarije

Na pitanje zbog čega je sajt Poreske uprave poslednjeg dana uplate poreza bio offline, Jovanović je kazao da sajt Poreske uprave nije u nadležnosti Kancelarije, te da će sa svoje strane preduzeti dodatne mere da se sa IT službom Poreske uprave podigne pouzdanost i dostupnost njihovih usluga.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1034216216763744/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari