Jura najavila kršenje mera epidemiologa i grada o redukciji rada? 1Foto: Vanja Keser (arhiva)

Jura je danas  „obavestila“ svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu da će ona  „početi da radi u punom kapacitetu“ 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije kao i preporukama epidemiologa Vladinog Kriznog štaba i niškog Instituta za javno zdravlje da u jednoj smeni može biti maksimalno 50 radnika na 5000 kvadratnih metara.

Prema dostupnim podacima, niška fabrika Jure ima oko 20.000 kvadrata.

– Obaveštavaju se svi zaposleni u Jura korporaciji da će fabrika u Nišu početi sa radom u punom kapacitetu 24. aprila, uzevši u obzir da period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba grada Niša ističe 23. aprila. Zaposleni koji budu radili imaće pravo na dodatni bonus u skladu sa odlukom poslodavca od 9. aprila, sa kojom su zaposleni već upoznati.

Zaposleni koji zbog epidemiološke situacije i dalje ne žele da rade, mogu koristiti godišnji odmor, o čemu je potrebno da obaveste svoje neposredne rukovodioce – navodi se u obaveštenju.

U odluci niškog Kriznog štaba na koji se Jura poziva, međutim, ne navodi se da ova kompanija može raditi „u punom kapacitetu“ po isteku 14 dana od njenog donošenja. Odluka, naime, predviđa redukciju rada do daljeg za  Juru i druge kompanije koje imaju sličan broj radnika i površinu proizvodni hala.

U toj odluci, inače donetoj 9. aprila,  navodi se da, na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje, svi poslodavci na teritoriji grada kojima u jednoj smeni  radi više od 50 radnika ubuduće „mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5000 kvadratnih metara površine“, kao i da moraju obezbediti rastojanje između radnika od najmanje dva metra, obaveznu upotrebu maski i rukavica, te podizanje higijenskih mera na najviši nivo. Ove mere su načelne i nisu oročene.

Jura je, pak, svoju nameru da započne rad „u punom kapacitetu“ zasnovala na delu odluke niškog Štaba u kojoj se navodi da su poslodavci, ukoliko to ne mogu da ispune, „dužni obustaviti rad na period od 14 dana, koliki je maksimalni inkubacioni period za COVID 19“. Sprovođenje odluke kontrolisaće inspekcija rada u Nišu.

Bezbednosne i druge uslove rada u Juri kontrolisati su pre više od nedelju dana epidemiolozi niškog Instituta i inspekcija rada. Kontrole su usledile nakon višednevnih protesta radnika, koji nisu hteli da uđu u pogone, žaleći se da među njima ima obolelih od koronavirusa, a da u fabrici nisu obezbeđene zaštitne maske i rukavice, kao ni preporučena socijalna distanca.

Oni su kazali da zbog specifičnog procesa proizvodnje „dišu jedni drugima u vrat“, a da su autobusi koji voze radnike do posla  prepuni.

Nakon odluke niškog Štaba, Jura je obavestila zaposlene da će, „kao društveno odgovorni subjekat“, poštovati preporuke niškog Instituta za javno zdravlje, kao i odluke niškog Štaba i Vlade Srbije, tako da će na 5000 kvadrata biti maksimalno 50 radnika.

Takođe, niko od zaposlenih neće biti u obavezi da radi ukoliko to ne želi i ukoliko je uplašen za zdravlje svoje porodice. Ipak, kompanija je i u tom obaveštenju navela da će 24. aprila „krenuti sa radom u punom kapacitetu“.

Jura najavila kršenje mera epidemiologa i grada o redukciji rada? 2
Foto: Danas

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Jura najavila kršenje mera epidemiologa i grada o redukciji rada?”

  1. verovatno je pozvao Vladaoca i pozalio se, i dobio zeleno svetlo da rade sta hoce.

    • Koreanci došli da zarade i briga ih za Srbe ..šta ako se razbole to nije njihova rasa..a naši dozvoljavaju da stranci rade šta hoće..poklonili Hundaj i rešili sve..pogledajte Isajder Yura na YouTube

  2. DA,a niko i a sramota za Grad Nis i sve njihove krizne stabove ne postavlja pitanje kako ti ljudi idu sada na posao.Skuplja ih autobus u kome jedni drugima malte ne sede u krilu.Tuga je gledati te ljude ,a sramota za grad Nis i sve njihove krizne stabove.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.