Kako su osobe sa invaliditetom inicirale i realizovale osnivanje socijalnog preduzeća 1Preduzeće „Naše zeleno polje“/Foto: N.K.

Ne čekajući da neko drugi reši njihove probleme, posebno problem nezaposlenosti, članovi Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize iz Užica su inicirali i ostvarili ideju o osnivanju socijalnog preduzeća, jedinog te vrste u Zlatiborskom okrugu.

U preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje je nazvano „Naše zeleno polje“ i čije sedište je u Inkubator centru u Sevojnu, nedavno je počela redovna proizvodnja.

Osmoro radnika, od kojih su petoro osobe sa invaliditetom, proizvode sušene šljive, kajsije, višnje, kruške i jabuke, kao i ovsene  pahuljice sa komadićima voća, čips od jabuka sa cimetom i druge proizvode.

Udruženje je pokrenulo inicijativu 2016. godine i, uz podršku Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i lokalne samouprave, osmislilo zanimjiv projekat.  Grad Užice je omogućio subvencije za zakup prostora i druge fiksne troškove, a usledila je i podrška Ministarstva pravde koje je, od sredstava prikupljenih od oprtuniteta, obezbedilo oko 2,8 miliona dinara. Taj novac je iskorišćen za kupovinu sušare, magacinske vage i ambalaže.

Dodatnih 20.000 evra, koliko je uloženo u dodatnu opremu i uređenje prostora, donirala je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA). Time je zaokružen tehnološki proces, koji je bezbedan za rad osoba sa invaliditetom, koji su osmislili stručnajci Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu.

Kako su osobe sa invaliditetom inicirale i realizovale osnivanje socijalnog preduzeća 2
Preduzeće „Naše zeleno polje“/Foto: N.K.

„Shvatili smo da ne možemo stalno da tražimo novac za naše aktivnosti i inicirali smo osnivanje socijalnog preduzeća. Naš cilj nije isključivo biznis radi biznisa, već dugoročno zapošljavanje osoba sa invaliditetom, da preduzeće postane održivo, ali i da obezbedimo novac kako bi se povećao obuhvat osoba kojima su potrebne naše usluge, jer grad nema dovoljno novca“, kazao je za Danas Čedomir Cicović, direktor preduzeća „Naše zeleno polje“ i portparol Uduženja, zahvalivši se donatorima što su prepoznali i podržali tu ideju.

Navodeći da u Udruženju, u početku, nisu znali koji asortiman će proizvoditi preduzeće, on je dodao da je rešenje za nedostajući novac za njihove aktivnosti svakako bilo u nekom od oblika preduzetništva. U razradi ideje, kaže, pomogli su lokalna samouprava i RRA „Zlatibor“.

„Sami moramo da uočimo probleme i da sami ponudimo rešenja. Ako želimo da budemo incijatori poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, Udruženje mora da razvija i podstiče aktivizam. Položaj naših članova se ne unapređuje tako ćemo im deliti humanitarne paketići ili ćemo ih upućivati povremeno na letovanje na more, što je lepo i treba da se ide ako se može, ali sistemskog i efikasnog poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom nema bez sopstvenog aktivizma“, poručuje naš sagovornik .

Navodeći da preduzeću predstoji uvođenje HACCP standarda, za šta je potrebno još novca, on je objasnio da će se time omogućiti proširenje asortimana, stabilnije poslovanje, sigurniji izvoz i zapošljavanje novih radnika.

„Impresionirana sam kako sve izgleda. Naš doprinos je mali, ali nadam se da ćete vašim trudom mnogo napredovati“, svela je svoje utiske Keman Ozdemir, savetnica Turske agencije za saradnju i koordinaciju, koja je iz Ankare doputovala u Užice kako bi prisustvovala početku redovne proizvodnje.

Za zaposlene, otvaranje tog preduzeća je, kako svedoče, od velikog značaja, jer se osobe sa invaliditetom veoma teško zapošljavaju.

Bratislav Milivojević, jedan je od petoro osoba sa invaliditetom koji je u preduzeću zasnovao stalni radni odnos. Godinama je bio angažovan na privremenim i povremenim poslovima i javnim radovima, a poslom i uslovima  rada u novom preduzeću je, kako kaže, veoma zadovoljan.

„Konačno sam rešio problem egzistencije i želeo bih da, ako sve bude kako treba, dočekam i penziju u našem preduzeću“, kazao je Bratislav.

Njegova koleginca Milena Jarakovićpodseća da je sedam godina bila angažovana tokom javnih radova, kao i većina osoba sa invaliditeom, a potom ocenjuje da je takav program dobar, ali da posle toga mora od nečega da se živi.

„Presrećna sam jer, posle toliko godina, prvi put ne razmišljam o novcu i o tome kako ću da platim račune. I uslovi rada su takođe odlični. Prilagođeni su osobama sa invaliditetom, jer neki od nas slabije vide ili se slabije kreću, ali i ti problemi su rešeni i to na najbolji mogući način“, svedoči Milena.

Šansa za bivše radnike „Budućnosti“

U Užicu je, do pre nekoliko godina, postojalo preduzeće za rehabilitaciju „Budućnost“ koje je zapošljavalo oko 50 radnika, ali je otišlo u stečaj. U preduzeću, „Naše zeleno polje“,kako je naveo Cicovoć, postoji mogućnost da, za koju godinu, i radnici tog preduzeća, koji su ostali bez posla, budu radno angažovani.

Bez posla 267 soba sa invaliditetom

Prema zvaničnim podacima, na području Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje je evidentirano 520 odoba sa invaliditetom. Od toga, njih 267 je iz Užica, a među njima je 130 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari