Kineska kompanija Zi Đin zvanično preuzela RTB Bor 1Foto: RTB Bor

Kineska kompanija Zi Đin (Zi Jin) danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

Ugovor o pristupanju novog člana (Ugovor o preuzimanju) potpisali su u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i stariji potpredsednik i izvršni direktor Zi Đina Džordž Fang.

Dogovoreno je da se ubuduće borska kompanija zove Zi Đin Bor koper (copper), a kasnije će biti pridodat i naziv Srbija.

Zi Đin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

Kineska kompanija Zi Đin se dodatno obavezala da će obezbediti 200 miliona dolara za izmirenje duga RTB-a Bor.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je novinarima da će kompanija Zi Đin investirati u poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika i povećanje efikasnosti u Srbiji, kao i da će značajno povećati proizvodnju u RTB-u Bor.

„U borskom basenu će se posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a već posle šeste godine očekujemo proizvodnju od 120.000 do 150.000 tona koncetrata bakra. To je veliko povećanje s obizrom na to da se danas tamo proizvodi oko 42.000 tona“, kazao je Antić.

Ministar je istakao da će se posle završenog investicionog perioda od šest godina u RTB-u Bor proizvoditi od 200.000 do 250.000 tona katodnog bakra čime će Srbija postati treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

Antić je podsetio da će kineska kompanija Zi Đin isplatiti „istorijske“ dugove RTB-a čime će se borski basen stabilizovati kao jedan od najznačajnijih segmenata srpske privrede.

„To će biti značajno za čitav niz naših subjekata, počevši od Fonda za razvoj koji će biti jači za 20 miliona dolara, kao i za Elektroprivredu Srbije. Za rudnu rentu Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike, Fond za zaštitu životne sredine, Agenciju za osiguranje depozita, Poštansku štedionicu i čitavih niz banaka biće uplaćeno gotovo 200 miliona dolara“, kazao je on.

Po njegovim rečima, strateški partner RTB-a, Zi Đin je moćna rudarska kompanija koja posluje u 10 zemalja i ostvaruje značajne rudarske i poslovne rezultate.

„Ta kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvećim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija“, ocenio je Antić.

On je ukazao da je preuzimanje borskog basena od strane Zi Đina jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava.

„Borski basen će se ubuduće značajno razvijati i imaće snažnu investicionu politiku, zapošljavaće nove ljude i čuvati radna mesta“, rekao je ministar.

Dodao je da će uskoro biti održana i prva sednica Odbora direktora i sednica Upravnog odbora kako bi se imenovala nova uprava RTB-a Bor.

Stariji potpredsednik i izvršni direktor Zi Đina Džordž Fang rekao je da se poslovanje te kompanije podudara sa poslovanjem RTB-a Bor, nezavisno od toga da li se radi o zlatu ili bakru.

„Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Zi Đin, ali je i važan dan za odnose Srbije i Kine i nadam se da ćemo uspeti da poboljšamo menadžment, proizvodnju i topionice borskog basena“, kazao je on.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kazao je da je preuzimanje RTB-a početak saradnje Srbije i Kine.

„Srbija je uložila veliki trud u ovom projektu. U proteklih nekoliko godina je između naše dve zemlje potpisano i realizovano mnogo projekata, ali očekujem da ih ubuduće bude još više“, rekao je Mančang.

Kompanija Zi Đin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari