Kineska kompanija Zi Đin zvanično preuzela RTB Bor

Ostavite komentar


  1. Emiratski Arapi dobise ‘Vucica na Vodi’, Kinezi ‘Bor’, … to je tako kada nemas para a gladan si, sve sto imas ide kao kolaterala na zajmove poveriocima. To ce sve da isplate i povrate onih 50 000 sto se iseljavaju godisnje iz Srbije. Cim se vrate.

  2. KRAJ OVE ERE JE PROPAST ZA RTB BOR, SAMO I NOVA ERA DA NE BUDE KAO SOSANOVE??

    Kineska kompanija Ziđin danas je preuzela RTB Bor. (Ne)uspesi ove prodaje su: 63 odsto u RTB-u pripada kinezima, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 zapošljenih, a bilo ih je 24.000. Ostala dugovanja RTB Bor do milijardu dolara ostaće napaćenom narodu u Srbiji ni krivog ni dužnog, a zaduženog. Sledeći uspeh je što će Sosan sa svojim vremešnim saradnicima ostaće i dalje. S obzirom da menadžment, vođenje proizvodnje, prodaja bakra vršiće partner iz Kine, Sosan ostaje u RTB Bor dok ostaju Kinezi ili dok njega drži Sv. Petar. Za to vreme njegov je zadatak da nauči i poduči Kineze kako se mulja, krade, laže i preleće sa cveta na drugi cvet kao pečilica Maja (ukoliko nije već preleteo kod Kineza i ostavi Vučića na kinesko cedilo) i da pevaju i jašu goste po borskim kafanama, kao što je to uspešno radio on. Za povećanje proizvodnih metalurških kapaciteta Kinezi zadužuju Sosana da dovrši i unapredi svog projekta o modernizaciji topionice. Tu će biti mesto za već istrošenih Grčića, Marinkovića i Antićeve. To će biti Sosanov najkorisniji društveni rad i bolje mu je to nego aps, ono što je muljavinom zaslužio. Kada će pokrenuti najzad istragu za uspešno realizovanih nedela u RTB Bor. Na današnjoj svečanoj primopredaji RTB Bor-palica, Sosan, po običaju, moraće da otpeva svoje hitove, a da li će smeti i da jaše kineze, čuće se. RTB Bor-u SREĆNO!!

  3. DA LI JE OVAJ POKLON KINEZIMA DOBAR ZA SRBIJU??

    Možda, a nije? Koji dobar domaćin proglašava za istorijskog dana kada poklanja svoju imovinu? Nije bilo, niti če biti. Danas su kinezi preuzeli RTB Bor za svega 350 miliona dolara, koji je bio u srpskim rukama bez malo 74 godina od 1944. godine do danas. Kralj Aleksandar Karađorđević bio je “glup”, kako ne bi ga pokradali francuzi na zlatu, izgradio je elektrolizu bakra 1938. godine. Sadašnji nivo proizvodnje u RTB Bor, nakon zatvaranja sve prerađivačke kapacitete, stigao je na nivou 1938. godine uz pomoć klimoglavca nečistog obraza i krimogenog karaktera do sadašnjega, a možda i budućega, čelnika RTB Bor. S obzirom na godine i amortizacije usled glume najsposobnijeg, najpametnijeg i najpoltronijeg čelnika, pitanje da li će imati vremena za novog vaskrsenja. Ima, ukoliko mentor ΛV nije digao ruke i ku.. od njega. On ostaje kao grobar RTB Bora i uništitelj kadrovske strukture, kojom je kombinat bakra imao i te kako. Bojim se da ovim poslom, Srbija nije napravila kardinalnu grešku, kada svoje bogatstvo poklanja prijateljima po kapi.

  4. DA LI JE TO ŠUT KARTA SPASKOVSKOM?

    Novi (su)vlasnik dosadašnjeg RTB Bor kineska kompanija „Ziđin“ menja naziv u „Ziđin Bor koper“ i smenjuje čarobnog generalnog direktora Spaskovskog. Novi vlasnik RTB Bor ima ambiciozni plan proizvodnje bakra i do 250 kt godišnje u većanje ekvivalentne rudarske proizvodnje, povećanja broja zapošljenih. To je ambicija, a mogućnosti su sasvim drugo. Kako misle da sve to ostvare bez angažovanja iskusnog, pametnog, mladog, elokventnog, operisan od bavljenja kriminalom, krađom, klimoglavstvom, dupeuvlakaštvom i ne zna da preleti u bar deset stranaka i udruženja. On je sam svoj na svome, sve sam izmisli, projektuje po mraku i sve sam uspešno, kao iko do sada, uradi. On je anulirao sva dugovanja RTB Bor svojim angažovanjem i perspektivnom i produktivnom usavršenom proizvodnjom, do duše daleko iznad tržišnoj vrednosti. Borani čekaće ko da im okreči grad, smanji potrošnju na osvetljenju grada, ko će im izgraditi pišala po gradu, da održava i ulepšava pticu Sojku na Domu kulture, da od ruinirane rudarske opreme dizajnira bulevar za smeštaj tog otpada. On je smestio stara lica na najvišljem mestu da se doajeni Bora diče njegovim uspesima, krečenjima i ulepšavanjima Bora, ali zato je izgradio zoo vrt u gradu, jer životinje ne razumeju lepotu pejzaža Bora i neznaju da se raduju tim lepotama. Jedino setio se i u zoo vrtu nije nabavio ježa, ne može da ga jaše. Nije jasno zašto kinezi ne računaju na takvom bistrom, oštroumnom i radnom “omladincu”. Videće, ali biće kasno i Spaskovski ima dušu, ukoliko je ima, ljudsku sigurno ne. Da se izvinim kinezima i čitaocima, sve ovo rečeno je obrnuto od svih pomenutih osobina, karaktera i vrlina, jer je rečeno u alegoriji i (ne)dužnom poštovanju prema dosadašnjem čelniku RTB Bor. Realno gledano, nakon njegovog teškog rada pun krimogenih i bajkolažnih radnji, treba njegovi mentori da mu omoguće da malo i odleži, a posle toga može da savetuje kineze do njegove i njihove volje ukoliko ima šta da ih savetuje, a da nije na štetu firme. Niti je bilo, niti će biti?

  5. Vlasnici RTB Bor ostavili su Spaskovskog, kao iskusan rudar, metalurg, tehnolog, ekonomista, marksista i on ne zna šta još, da ih savetuje, ako im zatreba. Njegovi saveti beće beskorisni. On može da ih savetuje kako da lažu, otuđuju, da veličaju i ono što nisu imali na um da urade. Njegovi saveti, da se poveća proizvodnja bakra u Boru sa 40 kt bakra, na 80, zatim na 150 i najzad na 250 kt, su izlišni i beskorisni. Kao nagrada, za uloženi trud, zaslužio je „pekinšku, možda i drugu, patku“?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.