Knap: Radna snaga u Srbiji mora na dokvalifikaciju 1Foto: Pixabay/ MichaelGaida (Ilustracija)

Nemačkim investitorima koje žele da otvore firme u Srbiji potrebna je radna snaga koja mora da se dokvalifikuje, pa će taj problem verovatno doći na dnevni red Vlade Srbije, rekao je danas izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

On je u Beogradu na predstavljanju istraživanja Prokredit banke o indeksu poslovnog optimizma u malim, srednjim preduzećima i kod preduzetnika rekao da na rezultate dualnog obrazovanja u Srbiji treba čekati još nekoliko godina, pa se u međuvremenu radna snaga mora dokvalifikovati.

„Zbog obuke za nove profile stručnjaka biće potrebna odgovarajuća infrastruktura“, rekao je Knap i dodao da industrijska revolucija zahteva da radnik uči neprestano.

U Nemačkoj, prema njegovim rečima, takođe nedostaju stručnjaci, ali je razlog za to demografske prirode, a ne iseljavanje kao u Srbiji.

Na pitanje da li će radnoj snazi iz Srbije biti olakšano zapošljavanje u Nemačkoj, zbog najavljenih olakšica, Knap je rekao da ne misli da će se radnici iz Srbije ubuduće lakše zapošljavati u toj zemlji.

„Možda će se neke od administrativnih barijera za zapošljavanje u Nemačkoj i ukinuti, ali će sigurno biti drugih otežavajućih okolnosti, među kojima je i jačanje konkurencije jer će stizati i stručnjaci iz drugih zemalja, Kine, Indije“, rekao je Knap.

Istakao je da „samo mala grupa stručnjaka u Srbiji neće narednih godina moći ovde da nađe posao“ i da radnici ne treba da odlaze iz Srbije „jer su potrebni i ovde“.

Na pitanje koliku štetu su pretrpele nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zbog toga što je privremena vlast na Kosovu i Metohiji uvela takse na uvoz robe iz Srbije od 100 odsto, Knap je rekao da „nema konkretne brojke“.

Dodao je da pravila CEFTA sporazuma (Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi) koja su potpisana moraju da se poštuju.

Odgovarajući na pitanje da li se oseća ekonomska kriza u Nemačkoj Knap je rekao da konjuktura pada i u toj zemlji koja je poslednjih deset godina imala konstantan rast.

„Normalno je da posle takvog privrednog rasta dolazi do pada konjukture. Ne treba zanemariti ni uticaj trgovinskog spora između Amerike i Kine, kao ni Bregzit“, rekao je Knap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari