Ko je već profitirao od susreta Donald Trampa i Kim Džong Una 1

Dok se analitičari bave pitanje da li je prvi samit predsednika Sjedinjenih Američkih Država i vođe Severne Koreje bio uspešan, jedan dobitnik je već poznat.

To je Singapur, domaćin susreta predsednika Donald Trampa i predsedavajućeg Kim DŽong una. Za grad-državu Singapur, ostrvsku republiku u Jugoistočnoj Aziji, koja se prostire na 718, 3 kvadratnih kilometara i broji 5,6 miliona stanovnika, samit je bio neprocenjiva marketinška prilika. Prema ocenama ekperata za marketing i ugostiteljstvo, samit je bio jedinstvena prilika za Singapur da se predstavi svetu. Nikolas Fang, direktor za bezbednost i globalna pitanja na Singapurskom institutu za međunarodne odnose, smatra da je samit osnažio robnu marku Singapura u međunarodnoj konkurenciji. „Činjenica da mala zemlja poput Singapura može da bude središte globalne pozornosti… doneće koristi ovdašnjim kompanijama i pojedincima koji deluju na međunarodnoj sceni“, tvrdi Fang. Poseta severnokorejskog vođe Kima čuvenom Marina zalivu u centralnom delu grada bila je prva vest u svetskim medijima, što može podići svest o tome šta ta zemlja može da ponudi. Singapur je danas pojam efikasne, tehnološki najspremnije države sa najboljim mogućnostima za ulaganje. To je, i najbezbednija zemlja, ali i tržište deviza, finansijski centar i poreski raj… „Samit je nešto za šta bi mnoge zemlje platile velike sume novca“, komentariše Lars Voediš, direktor PRecious Communications, agencije iz Singapura.

On je uveren da će samit pojačati reputaciju Singapura kao destinacije na kojoj treba organizovati slične sastanke. Tvrdi, takođe, da će ugled Singapura, kao „neutralnog i poverenja vrednog“ igrača na međunarodnoj političkoj sceni, biti povećana. Već se govori o Singapuru kao „Ženevi Istoka“, ili „Ženevi Azije,“ aluzija na švajcarski grad koji je središte globalne diplomatije još od 19. veka. Samit Tramp-Kim puno govori šta Singapur znači za političke lidere širom sveta.Voediš smatra da bi samit Trampa i Kima mogao da privuče i veći broj stranih kompanija da otvore podružnice u Singapuru. Već sada Singapur privlači veliki broj globalnih i regionalnih centrtala kompanija, zato što direktori i donosioci odluka osećaju da to nije samo dobro mesto za njih, već bezbedno i prijatno za njihove porodice. Osnivač marketinške konsultantske firme Kepios, Simon Kemp je ukazao da je samit pozicionirao Singapur kao mesto koje poseduje „relativno inkluzivnu“ kulturu i društvo.

Turistički savet Singapora (TOS) konstatuje da samit Tramp-Kim „postavlja Singapur na mapu međunarodne publike“ i „predstavlja Singapur kao idealno odredište, naročito za kompanije i sastanke“. TOS je u 2017. zabeležio 17,4 miliona dolazaka stranih gostiju, najviše iz Kine i Indije, što je za šest odsto više nego prethodne godine. Turizam, inače, učestvuje sa četiri odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Singapura koji je nominalno, u 2017, vredeo 447,3 milijarde američkih dolara. Eksperti za ugostiteljstvo smatraju da će hoteli Kapela na ostrvcetu Sentosa, Šangri La i Sent Ređis, u centru grada, u kojima su odseli Tramp i Kim, izvući „neprocenjivu korist. Jer, ukoliko ste dovoljno dobri za presednika SAD, onda ste dovoljno dobri za svakoga“, poručio je Kevi Vi, viši predavač ugostiteljskog i turističkog menadžmenta na singapurskoj Nanjang politehnici.

Procene

Prve procene govore da je Singapur, kao domaćin samita Trampa-Kim, zaradio od samita više od 700 miliona dolara. Norveška firma za praćenje medija Meltvoter je izračunala da je država Singapur, u odnosu na uloženo, zaradila 38 puta više od turizma, maloprodaje i medijskog predstavljanja u svetu. Troškovi Singapura dostigli su oko 20 miliona dolara, od čeka je pola otišlo na bezbednosne mere. Manje od pet miliona su bili izdaci za medije, uključujući i međunarodi pres centar za oko 2.500 novinara. Meltvoter procenjuje da je vrednost oglašavanja, zasnovana na globalnom elektronskom izveštavanju tokom tri dana boravka državnika u tom gradu, dostigla iznos od oko 270 miliona dolara. Uzimajući u obzir i izveštavanja u proteklih mesec dana, ta vrednost se penje na 767 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari