"Kolektiv": Кineski Ziđin otplatio sve dugove RTB Bor 1RTB BOR Foto: Lj. Aleksić

U novu godinu kompanija Ziđin Bor Copper DOO, doskorašnji RTB Bor, ušla je rasterećena balasta istorijskog dugovanja budući da je kineski Ziđin otplatio sve dugove borskog kombinata bakra iz UPPR-a javlja „Kolektiv“ list borskog kombinata bakra.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koje prenosi “ Kolektiv“ strateški  partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan.

– Sada se RTB Bor, odnosno Ziđin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti – rekao je Antić, navodeći da su plaćene sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11,21 milijardi dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara, navodi se u „Kolektivu“.

–Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Ziđin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB Bor. Кada se zaokruži ceo ciklus koji Ziđin radi u Srbiji, vezano za RTB Bor i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi. Кoliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Кroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države – kazao je ministar Antić, koji ističe da je partnerstvo sa Ziđinom istorijski važna odluka za Srbiju, a prenosi kompanijski list „Kolektiv“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari