Kopaonik biznis forum 2019: Decenija od svetske ekonomske krize 1Foto: Zoran Panić / Sa prošlog Kopaonik biznis foruma

Od 3. do 6. marta biće održan 26. Kopaonik biznis forum na kome će ove godine biti 1.300 učesnika.

Tema ovogodišnjeg Foruma biće “Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ” o kojoj će oko 160 panelista na 26 panela raspravljati iz različitih uglova. Za razliku od prošle godine kada je premijerka Ana Brnabić govorila na zatvaranju Foruma, ove godine će govoriti drugog dana pre guvernera NBS Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog.

Prema rečima Aleksandra Vlahovića, predsednika Programskog saveta i predsednika Saveza ekonomista Srbije koji je i organizator Foruma, pre deset godina je svetska ekonomska kriza počela da se preliva na Srbiju, dok danas imamo najave da je moguća nova globalna kriza. Ipak, on ne očekuje da će biti veće krize.

“Zanimljivo je da na Davosu 2008. sedam meseci pre propasti Liman bradrsa niko nije pričao o krizi. Na narednom forumu su govorili o postkriznom periodu a najveća kriza javnog duga izbila je 2011. godine. Naša fiskalna pozicija je bolja nego 2008, ne samo zbog uravnoteženog budžeta već i zbog manjih izdvajanja za plate i penzije u odnosu na BDP. Takođe imamo i smanjenje javnog duga sa 75 odsto BDP-a s kraja 2014. godine na 56 odsto na kraju prošle godine. To je i dlaje veći javni dug nego 2008. ali je važan trend smanjenja”, rekao je Vlahović.

S druge strane, Dragan Đuričin, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije i član Programskog saveta foruma je dosta oprezniji ukazujući da najave krize stižu sa svih strana i da se trenutno vode trgovinski rat, rat kurseva i tehnološki rat. Istovremeno Srbiji je potreban privredni rast veći od pet odsto godišnje.

“Prošlogodišnji rast od 4,5 odsto ima tamnu stranu. Da bi Srbija dostigla dohodak koji je Hrcvatska imala prilikom ulaska u EU morali bi da udvostručimo BDP. To znači da imamo sedma odsto godišnji rast u narednih 10 godina ili pet odsto u narednih 15 godina. Da bismo dostigli EU15 potreban je rast od sedam odsto godišnje u narednih 24 godine, a čak 40 godina ukoliko bismo rasli pet odsto godišnje”, rekao je Đuričin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari