Koridori Srbije: Projekat izgradnje "Vožd Karađorđe" od posebnog značaja za državu 1Foto: Fonet

Projekat izgradnje državnog puta prvog reda „Vožd Кarađorđe“ je od posebnog značaja za Srbiju, saopštilo je danas javno preduzeće Koridori Srbije.

Kako je navedeno, Vlada Srbije je juče donela zaključak kojim se potvrdjuje da je taj projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za državu.

Realizacija projekta izgradnje državnog puta “Vožd Кarađorđe“ ukupne dužine oko 220 kilometara, koji će povezati Istočnu sa Centralnom i Zapadnom Srbijom, od izuzetnog je značaja i uticaja na razvoj i unapređenje infrastrukturnih, ekonomskih, privrednih i drugih interesa zemlje, istakli su Koridori Srbije.

Projekat obuhvata teritorije opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

„Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Srbije, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom“, ukazali su Koridori.

Petljom “Županjac“ kod Lazarevca biće spojena dva autoputa, „Miloš Veliki“ i „Vožd Кaradjordje“, što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Autoput ‘“Vožd Кarađorđe'“ biće povezan sa saobraćajnim Кoridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca.

„Realizacija ovog projekta doprineće socijalnom i ekonomskom razvoju, stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mesta, odnosno za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština u Srbiji kroz koje će prolaziti, kao i poboljšanju opštih uslova života gradjana. Izgradnja ove trase omogućiće ubrzani razvoj turizma u Šumadiji, gde postoji ogroman istorijski potencijal, olakšaće se pristup brojnim verskim i kulturnim objektima“, ocenili su u saopštenju Koriodori Srbije.

Dodaje se da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari