Korona virus spustio cenu goriva u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ WU HONG

Spekulacije da će u Kini doći do manje potražnje sirove nafte, zbog epidemije korona virusa koji se zbog karantina odražava i na privredne aktivnosti te zemlje, izazvale su pad cena „crnog zlata“ već petu sedmicu zaredom na globalnom nivou, što se odrazilo i na smanjenje maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

Aktivnosti kineske privrede znatno otežava to što je niz gradova u toj zemlji u karantinu, prekinuti su lanci nabavke, dosta avionskih letova je otkazano a fabrika zatvoreno.

Prema pisanju medija, na londonskoj berzi cena barela je pala za 6,3 odsto, na 54,47 dolara, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama barel pojeftinio 2,4 odsto, na 50,32 dolara.

Analitičari JP Morgana smanjili su procene rasta kineske privrede u prvom tromesečju sa 6,3 na 4,9 odsto, dok je procena rasta globalne privrede u istom periodu smanjena za 0,3 odsto.

Zbog svega toga očekuje se manja potražnja za naftom. Grupa Euroasia procenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svetu, smanjiti za čak tri miliona barela dnevno u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) kao i Rusija razmatraju mogućnost daljeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno.

Pad cena sirove nafte automatski se odrazio i na sniženje cena goriva u maloprodaji na pumpama u Srbiji.

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije prosečna cena litra dizela na benzinskim pumpama u Srbiji u periodu od 20. januara do 3. februara smanjena je za 1,02 dinara, a benzina za 0,35 dinara.

Trenutna cena benzina u Srbiji je 148,9 dinara a dizela 161,9 dinara po litru. Udeo fiskalnih obaveza u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto.

Iako kažu da ograničenje saobraćaja ka i iz Kine kao i strahovanja da će se potrošnja nafte u toj zemlji smanjiti u znatnoj meri imaju uticaja na kretanje cene nafte u Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu za Danas da bi trend pada cene „crnog zlata“ svejedno bio prisutan.

– Cena nafte na svetskim berzama pada već petu sedmicu uzastopno. To je trend koji je nastupio nakon perioda dizanja cena i uslovljen je kretanjima na tržištu nevezano za zbivanja u Kini. Ta zbivanja svakako jesu dodatno uticala na smanjenje cena nafte u ovom trenutku ali definitivno nisu jedina. Intenzitet saobraćaja sa Kinom je smanjen, što je osnovni razlog za uticaj na pad cena, a i otkazivanje aktivnosti fabrika u toj zemlji izaziva zabrinutost da će potražnja biti smanjena – navode iz UNKS. Iz tog udruženja poručuju da se smanjenje cena sirove nafte automatski odrazilo i na cene goriva u maloprodaji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari