Kredite za realizaciju projekta otplaćuju tranzitne takse 1Foto: EPA/ PAVLO PALAMARCHUK

Izgradnja gasovoda Turski tok postaje sve izvesnija, a sasvim je realno da Srbija obezbedi nedostajuća sredstva za sprovođenje tog projekta bankarskim kreditima koje bi otplaćivala iz tranzitnih taksi, smatra stručna javnost.

U ovom trenutku je poznato da je u budžetu Srbije za 2019. godinu predviđeno 70 miliona evra za izgradnju Turskog toka. Da bi se taj gasovod na teritoriji Srbije izgradio od Bugarske prema Mađarskoj potrebno je ukupno 1,08 milijardi evra. Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić za Danas ističe da je zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju Turskog toka kroz našu teritoriju sasvim izvodljivo.

– Potpuno je jasno da Srbija ne raspolaže nedostajućim količinama novca, ali bi ta sredstva veoma lako mogla da obezbedi iz bankarskih kredita. Vraćanje kredita bankama ne bi predstavljalo problem jer bi to lako moglo da se realizuje od prihoda tranzitnih taksi na koje Srbija može da računa kao zemlja kroz koju će ruski gas kroz gasovod Turski tok teći od Bugarske do Mađarske – objašnjava Vuletić.

On dodaje da u skladu sa evropskim pravilima, ruski Gasprom kao snabdevač ne može u isto vreme da bude vlasnik gasovoda Turski tok u Srbiji niti da finansira njegovu izgradnju. Stoga je jedini način građenja da Srbijagas, kao vlasnik tog gasovoda na našoj teritoriji, uzme bankarski kredit za taj posao a kasnije ga otplaćuje od tranzitnih taksi, smatra Vuletić.

– Ako govorimo o političkom segmentu Turskog toka, jasno je da njegova izgradnja ne odgovara Vašingtonu te da će Sjedinjene Američke Države sigurno vršiti pritisak na Brisel da stopira izgradnju tog gasovoda u Evropi. Mislim da će ovoga puta zemlje Evropske unije da situaciju sagledaju pravilno jer je izgradnja Turskog toka u interesu njihovih građana. U Evropi među potrošačima postoji objektivna potreba za ruskim gasom i verujem da Brisel neće pritiskati svoje članice da ne učestvuju u tako velikom projektu – smatra naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da su otklonjeni svi politički razlozi koji su sprečavali izgradnju Turskog toka kroz Evropu i optimistički gleda na potencijalnu realizaciju tog projekta u Srbiji.

– Sve se promenilo pre dva meseca kada je bugarski premijer Bojko Borisov, inače prozapadno orijentisan, zamolio Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, da urgira kod turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se Turski tok proširi na Bugarsku. Takođe, Viktor Orban, premijer Mađarske, nema razloga da odbije da se njegova zemlja snabdeva ruskim gasom iz Turskog toka. Brisel, čak i da odluči da spreči svoje članice Bugarsku i Mađarsku da sprovedu taj projekat, teško da u ovom trenutku ima političku moć za tako nešto jer je otvorio niz frontova unutar Evropske unije sa pojedinim zemljama pa bi otvaranje još jednog za administraciju u Briselu bilo previše. Takođe, njen mandat je pri kraju a pitanje je kako će administracija Evropske unije izgledati sledeće godine. Kada se sve ovo uzme u obzir, sasvim je jasno da ne postoje političke prepreke za izgradnju Turskog toka – navodi naš sagovornik.

Kada je reč o izgradnji tog gasovoda kroz Srbiju, Pavlović kaže da je uzimanje kredita najlošije rešenje i da bi trebalo porazmisliti da se taj novac, ako je to moguće, obezbedi na neki drugi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari