Kupac će postati vlasnik Valjaonice bakra 1Foto: Nenad Kovačević

Dug od tri miliona evra kiparske kompanije Ist point metals (EPM), koja je i stopostotni vlasnik Valjaonice bakra u Sevojnu, najverovatnije će biti ponuđen na licitaciji, saznaje Danas iz nezvaničnih izvora.

To znači da će kupac postati i vlasnik Valjaonice, jer je kao obezbeđenje tog potraživanja stavljena zaloga na sve akcije srpske fabrike.

Podsetimo, dug potiče od neisplaćenog kredita EPM-a koji je banka, po odobrenju Narodne banke Srbije, proglasila dospelim i prodala firmi Mega Waste Balkans a ona ga preprodala kompaniji Kappa star Nebojše Šaranovića. Naš list je pisao o podeli između vlasnika EPM-a, ali se to, kako tvrdi direktor Valjaonice Milija Božović, ne odražava na poslovanje fabrike.

– Stav menadžmenta, sindikata i moj lično je da se ne mešamo u međuvlasničke odnose, da oni te stvari rešavaju van valjaonice. Normalno se odvija proces proizvodnje, ljudi su i zainteresovani i ne za to šta se dešava, ali je atmosfera normalna i radna. Insistiramo da se fabrika ne uvlači u te odnose, neka ih rešavaju vani. Da je sreće, ne bi ni znali ko su vlasnici – kaže Božović za Danas.

Dodaje da unazad više godina Valjaonica posluje sa profitom, za šest meseci ove godine ostvarena je dobit od 3,1 milion evra, a poslednjih godina kretala se 2,9 i 3,6 miliona. Međutim, profit još nije kao dividenda podeljen vlasnicima, jer se još u naredne dve do tri godine koristi za pokrivanje gubitaka iz perioda pre 2012. godine i za tekuću likvidnost. Ali, zato su plate proizvodnim radnicima povećane za 20 odsto.

– Zarade se kreću oko republičkog proseka, za proizvodne radnike su nešto iznad, ali bi sistem raspodele morao da se unapredi, da se prate inflatiorna kretanja koja su prisutna bez obzira na to što je kurs stabilan. Naime, svi repromaterijali su poskupeli, ulja, maziva, goriva, troškovi finansiranja, a bakarna katoda je sa 5.000 skočila na 8.000 evra kao refleks sa svetske berze. Međutim, mi smo kao fabrika u punoj kondiciji, imamo prodatu proizvodnju do kraja godine, imamo stabilno snabdevanje i dobar ugovor sa Zijin Copper Bor, čvrste ugovore za ostale sirovine, poput cinka – kaže Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari