LSV: Sramotna cena dizela 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva da se hitno preispita Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, jer smatra da je još jedna njegova katastrofalna posledica „sramotno visoka cena dizela
u Srbiji“.

U saopštenju LSV se navodi da Energetski sporazum Srbiju drži kao energetskog, a samim tim i političkog taoca Rusije, zbog čega je sve neizvesniji put evropskih integracija naše zemlje. Liga postavlja pitanje ministarstvima energetike i trgovine kako je moguće da građani Srbije znatno skuplje plaćaju dizel gorivo nego građani u razvijenim zapadnim državama.

Primera radi, cena dizela u Austriji je oko 1,10 evra ili oko 130 dinara, dok je na pumpama Naftne industrije Srbije cena dizela dostigla 154 dinara za litar. Treba li podsećati da je životni standard u Austriji daleko, daleko veći nego u Srbiji, te da je u toj državi prosečna plata veća od 2.000 evra, dok je kod nas oko 450 evra, navodi se u saopštenju.

Nama trebaju putevi, obdaništa, škole, bolnice, a ne nekakvo energetsko lihvarsko kvazipartnerstvo, zbog kojeg sve to nemamo. LSV samo traži da ono što je naše – nama bude plaćeno. I od toga nikada nećemo odustati, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari