Mađarskoj firmi 10 miliona evra za vitamine za penzionere 1Foto: BETAPHOTO/ SAŠA ĐORĐEVIĆ

Kako je predsednik države zaključio da penzionerima nedostaju suplementi, preciznije vitamini C i D3 i mineral cink, i po hitnom postupku, u „poverljivoj“ nabavci odlučio da im upravo to nabavi i pokloni „kao mali znak pažnje“?

Ko je taj recept prepisao za sve penzionere, ali ne i za decu, trudnice, porodilje ili neke druge grupe i kako je izvršen odabir baš tih dodataka, zašto nije u paket ušao i magnezijum, kalcijum ili selen?

Na sva ta pitanja nema odgovora, ali nema ih ni za ona koja bi vlast morala da pruži.

A to je kako su vitamini mogli da budu proglašeni za hitnu nabavku koja može da se obavi bez raspisivanja javnog tendera, a nije pri tom ni u pitanju mala vrednost: Paket vredi 921,2 miliona dinara bez PDV-a odnosno 1,105 milijardi dinara sa obračunatim porezom ili oko deset miliona evra.

To je svakako povoljno, jer ako bi se računala maloprodajna vrednost tri kutije suplemenata koje je predsednik Aleksandar Vučić prikazao na svom Instagram profilu, onda bi paket čija je cena ukupno 2.212 dinara, podeljena populaciji od oko 1,7 miliona penzionera, koštala gotovo 32 miliona evra.

Jedno od pitanja je i kako je Ministarstvo zdravlja odlučilo da pregovore vodi baš sa mađarskom Gudvil farmom, a ne na primer sa Hemofarmom, Galenikom ili nekom drugom takođe velikom fabrikom u Srbiji.

Ono što se iz šturih objavljenih dokumenata saznaje, jeste da je Ministarstvo zdravlja 22. februara donelo odluku o sprovođenju postupka javne nabavke u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, nakon čega je pozvana Gudvil farma.

Ta kompanija je potom okupila nekoliko manjih i većih proizvođača iz Srbije, Par Pak, Farmanovu, Esensu, GMZ Evramatin, Proton sistem, Galeniku, Slaviamed, V&B, koje su joj pomogle da se pod brendom Gudvil farme realizuje zahtev Ministarstva.

– Postupak se pod plaštom internog pozivanja odvijao 11. i 12. marta i mi o njemu nismo znali ništa dok nije objavljeno. Ministar Zlatibor Lončar je kritikujući tekstove koji su se već pojavili o toj temi, rekao da su zlonamerni i tvrdio da je to objavljeno u Službenom glasniku. Ali, kada se objavi u Glasniku, više ne može da se interveniše jer je postupak okončan, a da pre toga niko nije mogao da zna šta se nalazi u „poverljivim nabavkama“. Ministarstvo je „objasnilo“ da je reč o hitnoj nabavci i da im zakon omogućava takvu proceduru. Međutim, kupovina suplementa ili dodatka ishrani nikako ne može da bude ni hitna ni poverljiva, i jasno je da se ovde radi o korumpiranju određenog, ciljanog biračkog tela i to izigravanjem i zloupotrebom Zakona o javnim nabavkama – kaže za Danas Vladimir Kovačević, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

On dodaje i da je ovim činom, posebno objavom predsednika Aleksandra Vučića o toj podeli vitamina, bitno narušen i princip slobodne konkurencije.

– Predsednik izgleda da ne razume sugestivnost tog dela, koliko je diskriminatorski potez prema drugim farmaceutskim kućama to što je on iz čitave plejade proizvođača suplemenata izvukao jednog i pokazao ga iz svoje ruke. Da li je svestan kakav će poremećaj na tržištu nastati i šta će se desiti tim drugim proizvođačima i apotekama, kada tako veliki deo populacije namirite za neki period? Koliko će u apotekama stati prodaja, kako će se odraziti na tržište? Država bi morala da ima drugačiju ulogu, da obezbedi jednake uslove svima a ne da favorizuje jednu grupu građana, u ovom slučaju penzionera kao i jednu grupu proizvođača okupljenih oko prijatelja predsednika – kaže Kovačević i dodaje da u takvom kontekstu čak i pitanje koliko to košta manje važno.

Na objavu predsednika Vučića o podeli vitamina reagovalo je i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, koje je pozvalo penzionere da vrate poklon paket, ocenilo potez kao politički marketing i podsetilo da im je „neusklađivanjem i smanjenjem oteto u proseku četiri do 12 penzija“ a da se „udeljuju vitamini vrednosti oko 600 dinara“.

– Čudi nas da Vučića niko od savetnika nije upozorio da je to što radi korupcija jer takva aktivnost i potreban novac nisu planirani Zakonom o budžetu za 2021. godinu niti finansijskim planom Fonda PIO – navelo je Udruženje u pisanom saopštenju.

Hrana ili suplementi

Vitamin C ima višestruki uticaj na organizam, jer osim što je snažan antioksidant, obezbeđuje i normalnu funkciju krvnih sudova, desni, hrskavice, kože, zuba i ima veliku ulogu u radu imunog sistema. Sadrži ga citrasto (pomorandže, limun, grejpfurt, kivi…) i bobičasto voće, brokoli, prokelj, karfiol, kupus, paprika, spanać, repa.

Grupa D vitamina, među kojima je i D3, jedna je od najvažnijih za sticanje imuniteta, ali stručnjaci tvrde da je unošenje kroz ishranu nezamenjivo, zbog čega se preporučuju namirnice životinjskog porekla, meso i masna riba.

Mineral cink je organizmu neophodan za normalan rast i razvoj, kognitivne funkcije, očuvanje plodnosti, zarastanje rana i pravilnu funkciju imunog sistema. Najviše ga ima u vrsti školjke kamenice, a potom i u koštunjavom voću, morskim plodovima, jajima, govedini, crnom pasulju, sočivu, leblebijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari