Majdanpek: Utvrđena lista privrednih subjekata za učešće u sprovođenju mera energetske sanacije 1 Foto: J. B. K.

U sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje subvencioniše lokalna samouprava, učestvovaće šest privrednih subjekata koji su zadovoljili uslove propisane javnim pozivom koji je Opština Majdnapek raspisala u julu ove godine.

Na zvaničnoj interenet stranice Opštine Majdanpek objavljena je konačna lista privrednih subjekata, prema kojoj Mimel doo iz Majdanpeka zadovoljio uslove za meru 1 odnosno za nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada.

Ova majdanpečka firma jedna je od šest privrednih subjekata koji su ispunili uslove propisane za meru 2 – nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća.

Osim Mimela za ove poslove kvalifikovali su se u Euro PVC doo Raška, Masters doo Beograd, RD Inženjering Dva Požarevac, Tehno – al Marinković doo Jagodina i Stolarija Šutulović Negotin.

Prema Pravilniku o sufinansiranju mera energetske sanacije stamebnih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek za nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju krovova i stambenih zgrada opredeljeno je osam miliona dinara.

Iznos podsticaja za ovu meru je do 50 odsto ukupno prijavljenog iznosa sa PDV-om, maksimalno 500 hiljada dinara sa PDV-om po jednoj prijavi.

Za meru 2 odnosno nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća opredeljeno je 12 miliona dinara. I u ovom slučaju iznos podsticaja je do 50 odsto ukupno prijavljenog iznosa sa PDV-om, s tim da je maksimalan iznos po jednoj prijavi sa uračunatim PDV-om 100 hiljada dinara.

Kako kažu nadležni, uskoro će biti raspisan i javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava građanima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju stamebnih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Za ove namene je inače u 2021. Godini opredeljeno 20 miliona dinara, deet miliona su sredstva lokalne samouprave, a deset miliona sredstva Ministarstva rudarstva i energetike.

J.B.K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari