Mali: Budžetom za 2021. godinu više novca za povećanje plata u javnom sektoru i penzija 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će budžetom za 2021. godinu više novca biti izdvojeno za povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i za kapitalne investicije, a najavio je i povoljne kredite za mala i srednja preduzeća kako bi lakše prošla kroz korona krizu.

Mali je za televiziju Pink podsetio da programe podrške privrede tokom epidemije korona virusa, uz napomenu da je u uslovima krize bilo prirodno da teret podnese država.

Povećaćemo penzije po švajcarskoj formuli, što je 5,9 odsto od 1. januara, kao što je povećana i minimalna zarada za 6,6 odsto, pa očekujemo da to utiče na rast svih plata od 1. januara, rekao je Mali.

Imaćete povećanje plata u javnom sektoru, to će sve naš budžet moći da izdrži i građani će videti povećanje životnog standarda, a održaćemo makroekonomsku stabilnost, jer vodimo odgovornu ekonomsku politiku, poručio je Mali u jutarnjem programu TV Pink.

Očekujem da formiranjem nove vlade i rebalansom budžeta krajem novembra ili početkom decembra, potom odredimo i budžet za narednu godinu, rekao je on.

Mali je rekao da Srbija za devet meseci ove godine ima 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što nije ostvarila nijedna zemlja u okruženju.

On je najavio da će biti obezneđeni „veoma povoljni krediti na duži rok otplate kako bi se malim i srednim preduzećima omogućila likvidnost” da bi mogla da investiraju i prežive korona krizu.

„Imao sam razgovor sa DFC pre dva dana i narednih dana ćemo izaći pred privredu i građane sa povoljnim kreditima sa dužim rokom otplate za mala i srednja preduzeća, ali i velika”, najavio je Mali.

Predsednik Vučić je rekao da se u Srbiji radi da „bude nula ili malo iznad nule, da budemo jedina zemlja na svetu sa pozitivnim rastom bruto domaćeg proizvoda”. Borićemo se do 31. decembra u ponoć za svaki dinar, poručio je on.

Počela je isplata za hotelijere u gradskim sredinama, više od 300 hotela se javilo, u dinar ćemo sve isplatiti, istakao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari