Mali: Južni krak Koridora 10 samo početak dobrih vesti u 2019. 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, obrazlažući izmenu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koja predviđa povećanje cene putarine od 12 odsto, da je 2019. godina ključna, i možda najvažnija, kada je u pitanju razvoj putne i železničke infrastrukture u Srbiji.

„Sedamdeset godina slušamo obećanja o tome da će neko završiti Koridor 10, da će autoputem spojiti granicu sa Hrvatskom, Mađarskom i Severnom Makedonijom“, rekao je Mali za skupštinskom govornicom, navodeći da je obećanje, koje su građani slušali 70 godina, aktuelna vlast ove godine ispunila.

On je istakao da su savladali Grdeličku klisuru, završili južni krak Koridora 10 i dodao da je to samo početak dobrih vesti koje građani Srbije treba da očekuju ove godine.

„Do polovine avgusta autoputem ćemo spojiti Obrenovac i Čačak, a do kraja godine spojićemo novim mostom Surčin i Obrenovac. Krajem marta očekujemo otvaranje takozvanog istočnog kraka Koridora 10, autoput od Beograda, preko Niša do bugarske granice“, rekao je Mali.

On je ocenio da su to veliki uspesi putne i građevinske industrije Srbije. Mali je naveo da je počela gradnja dela Koridora 11 ka crnogorskoj granici, a počeće i radovi na Moravskom koridoru, autoputu Ruma-Šabac-Loznica i Kuzmin-Rača.

On je dodao da na autoputevima Srbije ima sve više automobila i naveo da ih je 2018. godine bilo 45 odsto više nego 2014.

Mali je rekao da je 2018. godine autoputevima Srbije prošlo 53.700 automobila, a 2014. godine 37.000“, a da završetkom južnog i istočnog kraka može da se očekuje još veći broj putničkih i teretnih vozila.

„Vratili smo se na mesto koje nam pripada i najvažnija smo putna arterija u ovom delu Evrope“, ocenio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari