Foto: FoNet

On je istakao da je rast BDP primetan u svim sektorima, ocenivši da je to potvrda odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu, navodi se u saopštenju Ministrstva finansija.

Mali je ukazao da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i Evropske unije, pri čemu pozitivan doprinos daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Naveo je da je međugodišnji rast u sektoru građevine 23,1 odsto, što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

Mali je precizirao da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga i stabilno povećanje sektora informaciono – komunikacionih tehnologija obezbedilo međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4 procenta.

Prema proceni Ministarstva finansija, poljoprivreda u drugom kvartalu obezbeđuje međugodišnji rast od 11,7 odsto, dok industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Povećanje obima industrijske proizvodnje omogućeno je rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije, naveo je Mali.